Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 12. 2010

Maso je celosvětově oblíbenou potravinou

V globálním srovnání jsou stále ještě enormní rozdíly ve spotřebě masa. Pro rok 2010 FAO vypočítalo, že každý obyvatel zeměkoule v průměru zkonzumuje 41,8 kg masa, což je o 0,3 procenta méně v porovnání s rokem 2009, kdy ještě spotřeba stoupla v průměru o 200 gramů. V průmyslově vyspělých státech každý obyvatel čistě matematicky měl na talíři 80,7 kg masa, což je o 0,3 procent méně než v roce předchozím.

Boj o víno od Templářů je ostrý, řeší ho policie i soud

Boj o víno z Templářských sklepů se stále vyostřuje. Státní zemedělská a potravinářská inspekci kvůli tomu, že firma odmítla inspektory pustit do skladů, podala trestní oznámení na podezření ze spáchání trestného činu poškozování spotřebitele. Firma se brání, podle informací Aktuálně.cz se obrátila na soud s tím, aby počínání inspekce soudci zastavili.

Podíl ekologického zemědělství má do roku 2015 vzrůst na 15 procent

Podíl zemědělské půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství v Česku by měl do roku 2015 vzrůst ze současných deseti na 15 procent. Podíl biopotravin na tuzemském trhu s potravinami by do pěti let měl dosáhnout tří procent, nyní představuje zhruba jedno procento. To jsou cíle Akčního plánu pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2011 až 2015, se kterým v úterý ministr zemědělství Ivan Fuksa seznámí vládu.

EU se chystá pomoci producentům vepřového masa

Evropská unie se nejspíš chystá pomoci producentům vepřového masa, podobně jako v minulosti výrobcům mléka. Produkce vepřového v unii totiž stále klesá a jen v Česku za šest let jeho členství v EU se snížila o 40 procent. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel. Evropská sedmadvacítka by měla v nejbližší době sestavit expertní skupinu, která má co nejrychleji nalézt případné formy pomoci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info