Turecko plánuje rozšíření ekologického zemědělství v jihovýchodní Anatolii

Turecký premiér před nedávnem v jihovýchodní Anatolii zahájil projekt, jehož cílem je rozšířit v regionu ekologické zemědělství. Díky nové přehradě Atatürk na řece Eufrat se celková plocha zavlažované půdy v této oblasti zvýší z 340.000 ha na více než jeden milion.

S touto skutečností souvisí riziko, že půda ztratí kvůli intenzivnímu konvenčnímu zemědělství svoji úrodnost. Nejdůležitější kulturní plodinou oblasti je totiž bavlna. Dobrá půda je devizou tohoto regionu, který je také znám jako Mezopotámie a který platí za kolébku zemědělství. Aby toto přírodní bohatství zůstalo zachováno, snaží se turecká vláda vytvořit podmínky, které bude co nejvíce zemědělců motivovat k ekologickému hospodaření.

Organic Agriculture Cluster Project zahrnuje devět provincií na turecko-syrských hranicích, které jsou známy také pod zkratkou GAP region (GAP je zkratkou tureckého „Jihoanatolský projekt“). Bio logo regionu je "GO", což je zkratka pro "GAP Organik". Logo by mělo označovat bioprodukty, které vyrostly na úrodných půdách regionu a které umožňují rozvoj oblasti, jenž donedávna patřila k nejchudším v Turecku.

Potenciální ekologické hodnotové řetězce stojí na biobavlně (pro turecké oděvnictví), rajčata (protlak nebo sušení) jakož i olejniny, pistácie a mandle (pro evropský a americký trh). Protože především na Arabském poloostrově rychle stoupá poptávka po biopotravinách, bylo by možné tam z regionu GAP dovážet čerstvé ovoce i zeleninu a především živočišné produkty.

Ekologické zemědělství není v Turecku novinkou, velká část ekologicky pěstěných lískových oříšků, rozinek, sušených meruněk, fíků a luštěnin, které se v Evropě zpracovávají, pochází právě z Turecka.

Hlavním bioproduktem byly v Turecku před lety jablka, která nedávno na první příčce vystřídala biobavlna. Dnes se blíží ekologicky obdělávaná plocha v Turecku 200 000 hektarů. Počet ekozemědělců převyšuje 35 tisíc. Od prosince 2004 platí v Turecku zákon o ekologickém zemědělství a země byla nedávno zařazena do seznamu třetích zemí EU s ohledem na „rovnocennost“, což výrazně ulehčí vývoz ekologických produktů do zemí EU. Turecko má dva aktivní ekologické svazy, ETO a Bugday, a velkou podporu veřejnosti nepovolovat pěstování geneticky modifikovaných surovin (GMO).

Ekologicky obdělávaná plocha v regionu GAP činí jen 10 000 hektarů, na kterých pracuje zhruba 220 farem. Přesto se dá očekávat nárůst, pokud se otevřou možnosti na trhu a bude-li zaručena finanční podpora v době přechodu. Kombinace inovativních zemědělců, kteří hledají nové možnosti, a hrdosti země na vlastní zemědělskou tradici tuto výzvu nepochybně podpoří.

Zdroj: EkoConnect

Autor: Christoph Arndt, překlad z němčiny: Stanislav Tomčík

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info