Souhrn událostí uplynulého dne – 15. 12. 2010

Výzkum potvrdil rostoucí zájem spotřebitelů o biopotraviny

Biopotraviny, produkty ekologického zemědělství, zaujímají čím dál větší a stálejší místo v českých domácnostech. Celkový podíl spotřebitelů kupujících biopotraviny se podle průzkumu dostal na téměř 40%. Prakticky všichni spotřebitelé také mají dostatek základních informací, podle kterých se o nákupu biopotravin rozhodují. Biopotraviny pěstované v rámci ekologického zemědělství bez použití chemických prostředků zná naprostá většina dotázaných. I když už v roce 2008 vědělo o biopotravinách velké množství lidí, a to 92 %, v roce 2010 k tomu přibyla další 4 % obyvatel České republiky. Čtvrtina dotázaných pak ví i to, kde se nejblíže v jejich okolí nachází certifikovaná ekologická farma.

Výzva Agrární komory ČR k využití zemědělské techniky

Nastala situace, kdy je na jedné straně v důsledku mimořádně silného sněžení nesjízdné nebo obtížně sjízdné velké množství silnic a ulic ve městech. Na druhé straně je v zemědělských podnicích sezóně nevytížená mechanizace, která může ke zlepšení sjízdnosti přispět. Kontakt na okresní a regionální agrární komory, které jsou schopny zprostředkovat výpomoc zemědělských podniků jsou na webových stránkách Agrární komory ČR www.agrocr.cz nebo na www.apic-ak.cz v sekci Aktuality.

Chovatelé prasat mají šanci na pomoc EU, mapovat místní potíže má i česká pracovní skupina

Evropská unie se chystá pomoci producentům vepřového masa, podobně jako v minulosti výrobcům mléka. Propad v sektoru vepřového masa totiž pokračuje už několik let v celé EU. Produkce vepřového v unii stále klesá a jen v Česku za šest let jeho členství v unii se snížila o 40 procent. Evropská sedmadvacítka chce sestavit expertní skupinu, která má co nejrychleji nalézt vhodné formy pomoci. Stejně unie postupovala v případě výrobců mléka. Ti se tak například nově budou moci sdružovat a mít silnější vyjednávací pozici vůči zpracovatelům. Stejně tak ministr zemědělství Ivan Fuksa ustanovil koncem listopadu čtyři pracovní skupiny pro oblast živočišné výroby.

Dodávky dotovaných mléčných výrobků do škol se zvýšily o 73 pct.

Dodávky dotovaného mléka a mléčných výrobků pro děti v mateřských, základních a středních školách se v období od ledna do října meziročně zvýšily o 72,7 procenta na skoro 11 milionů kusů balení. Do programu se v tomto období zapojilo 2877 škol, což je oproti loňsku o 41 procent více. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zemědělství (MZe). "Čísla jasně vypovídají o úspěšnosti tohoto projektu. Pro producenty mléka je to vítaná doplňková cesta prodeje jejich výrobků, pro děti možnost sáhnout po zdravém a čerstvém mléčném výrobku, kdykoliv dostanou chuť," zhodnotil výsledky projektu ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info