Chovatelé prasat mají šanci na pomoc EU, mapovat místní potíže má i česká pracovní skupina

Evropská unie se chystá pomoci producentům vepřového masa, podobně jako v minulosti výrobcům mléka. Propad v sektoru vepřového masa totiž pokračuje už několik let v celé EU. Produkce vepřového v unii stále klesá a jen v Česku za šest let jeho členství v unii se snížila o 40 procent.

Evropská sedmadvacítka chce sestavit expertní skupinu, která má co nejrychleji nalézt vhodné formy pomoci. Stejně unie postupovala v případě výrobců mléka. Ti se tak například nově budou moci sdružovat a mít silnější vyjednávací pozici vůči zpracovatelům. Stejně tak ministr zemědělství Ivan Fuksa ustanovil koncem listopadu čtyři pracovní skupiny pro oblast živočišné výroby Jedna z nich má řešit právě problémy chovatelů prasat, konkrétní návrhy by měla předložit během prvního čtvrtletí příštího roku.

Podle náměstka ministra pro Společnou zemědělskou a rybářskou politiku Juraje Chmiela by zřízení expertní skupiny na evropské úrovni bylo užitečné. "Česká republika tuto myšlenku podporuje. Už dříve bylo rozhodnuto o ustavení podobné pracovní skupiny složené z místních odborníků, chovatelů prasat i zpracovatelů vepřového masa, která by popsala specificky české potíže a navrhla na ně lék," uvedl náměstek Chmiel.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info