Souhrn událostí uplynulých dní –16.12.2010

Chovatelé prasat mají šanci na pomoc EU, mapovat místní potíže má i česká pracovní skupina

Evropská unie se chystá pomoci producentům vepřového masa, podobně jako v minulosti výrobcům mléka. Propad v sektoru vepřového masa totiž pokračuje už několik let v celé EU. Produkce vepřového v unii stále klesá a jen v Česku za šest let jeho členství v unii se snížila o 40 procent. Evropská sedmadvacítka chce sestavit expertní skupinu, která má co nejrychleji nalézt vhodné formy pomoci. Stejně unie postupovala v případě výrobců mléka. Ti se tak například nově budou moci sdružovat a mít silnější vyjednávací pozici vůči zpracovatelům.

Inspekce zakázala nudle původem z Číny

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej Rychlopřípravných nudlí (hmotnost 500g, DMT 30. 9. 2012) původem z Číny a Skleněných nudlí (hmotnost 250g, DMT 31. 12. 2012) taktéž původem z Číny. Nudle obsahují vyšší množství hliníku, než je limit stanovený na zasedání Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat. Stanovená limitní hodnota je 10 mg/kg. Laboratorní rozbory odhalily u vzorku Rychlopřípravných nudlí 21,10 mg/kg hliníku a u vzorku Skleněných nudlí 142,00 mg/kg hliníku.

Cenu Antonína Švehly získal Petr Havel

Již počtvrté v řadě byla v předvečer výročí data úmrtí nejvýznamnější prvorepublikové osobnosti české politiky i českých sedláků - Antonína Švehly předána cena, která nese jeho jméno. Tuto tradici založil před časem Nadační fond angažovaných nestraníků, který společně s Ústavem pro soudobé dějiny Akademie věd ČR (ÚSD) každoročně pečlivě vybírá oceněné, kterým bude tato prestižní cena udělena. Letošní předání spojené s e uskutečnilo v prostorách Ústavu pro soudobé dějiny v Praze za účasti několika desítek osobností. Od druhého ročníku na této zajímavé a prospěšné akci podílí také Asociace soukromého zemědělství ČR. Jednu z úvodních řečí proto měl také předseda ASZ ČR Josef Stehlík. J

Do roku 2015 má podíl ekologicky obhospodařované půdy vzrůst na 15%

S nárůstem zemědělské půdy obhospodařované v ekologicky šetrném režimu na 15 procent do roku 2015 počítá Akční plán pro rozvoj ekologického zemědělství, který v úterý vládě představil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Podle akčního plánu by měl v letech 2011-2015 také stoupnout podíl biopotravin na českém trhu s potravinami na tři procenta. Teď je jich necelé jedno procento. Cílem plánu je mimo jiné i zvýšit podíl českých produktů na trhu biopotravin na 60 procent. Dnes se nadpoloviční většina dováží. „Jednou z možností, jak na trhu podpořit české biopotraviny, je vybudování odbytových míst lokálního charakteru, kde by ekozemědělci mohli nabízet své produkty,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info