Madeta bude vyrábět jen ve třech závodech

Největší mlékárenská firma, jihočeská Madeta, hodlá zavřít tři ze svých šesti současných výrobních závodů, a to v Řípci, Prachaticích a zřejmě i v Pelhřimově. „Podnik, který chce konkurovat, musí být velký, silný a s koncentrovanou výrobou. Takže v horizontu tří čtyř let pojedeme na tři závody,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel a majitel firmy Milan Teplý.

Výroba tak zůstane v Plané nad Lužnicí, Jindřichově Hradci a v Českém Krumlově. Jako čtvrtý, nevýrobní, závod pak bude fungovat logistické a skladovací centrum Madety v Jesenici u Prahy, pod něž patří 13 menších skladů po celé republice.

Firma chce zachovat obrat i objem výroby, a tím i počet zaměstnanců, kterých je nyní kolem 1700. Práci jim ale nabídne v některém ze zbylých závodů. Firma proto očekává, že desítky lidí nebudou chtít dojíždět do větší vzdálenosti, a tak v Madetě skončí. Stát by se tak mělo ve druhé polovině příštího roku.Důvodem koncentrace je zastaralost některých objektů.

„Mám jako nejmilejší závod Řípec, tam jsem dělal diplomovou práci a další věci… Tamní fabriku a lidi mám rád, ale co je to platné, už je to staré. Když do toho budete investovat, tak investujete do hradů a zámků,“ podotkl s nadsázkou Teplý.

Historie všech tří v budoucnu rušených závodů se píše od třicátých let minulého století. V Řípci Madeta vyrábí tavené sýry, v Prachaticích pak především sýry přírodní. Pelhřimovský závod je nyní zaměřen zejména na trvanlivé mléko a smetanu. Letos již skončila sušárna mléka ve Strakonicích. Naopak Madeta investovala 90 milionů korun do nové výrobny krystalické syrovátky v Plané nad Lužnicí.

Madeta ročně zpracuje 400 milionů litrů mléka, což je zhruba pětina tuzemského trhu. Loni dosáhla tržeb 5,3 miliardy korun a zisku 46 milionů. Letos by měl být zisk ještě o pět milionů vyšší.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info