Souhrn událostí uplynulých dní –17.12. – 19.12.2010

V Česku byl po čtyřech letech zjištěn výskyt svalovce u divočáka

Vzorky masa divočáků ulovených na Orlickoústecku v Pardubickém kraji obsahovaly larvy cizopasníka svalovce. Konzumace takto nakaženého masa může u člověka vyvolat onemocnění trichinelóza, které může v krajním případě skončit i smrtí člověka. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Nebezpečné maso bude zničeno. Podobný případ byl v Česku zjištěn naposledy před čtyřmi lety.

Madeta bude vyrábět jen ve třech závodech

Největší mlékárenská firma, jihočeská Madeta, hodlá zavřít tři ze svých šesti současných výrobních závodů, a to v Řípci, Prachaticích a zřejmě i v Pelhřimově. „Podnik, který chce konkurovat, musí být velký, silný a s koncentrovanou výrobou. Takže v horizontu tří čtyř let pojedeme na tři závody,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel a majitel firmy Milan Teplý.

Konzumace vajec zlepšila u diabetiků hladinu krevních lipidů

Bílkoviny živočišného původu, tuk a cholesterol - pro mnohé spotřebitele patří proto vejce k potravinám, které by měli do svého jídelníčku zařazovat jen zřídka. Jak prokázaly výsledky aktuální australské studie může konzumace vajec prospět zdravotnímu stavu i u osob trpících diabetem typu 2 (Pearce, K.L. et al, Brit J Nutr, 2010, online 7.12.10). V rámci studie konzumovalo 65 diabetiků typu 2 s nadváhou (BMI 34,4) dva typy diet.

Společná zemědělská politika po roce 2013 je na rozcestí

Další reforma zemědělské politiky vyvolává v řadách evropských zemědělců zděšení. Představa, že snadně získané přímé platby v jednotlivých zemích evropské sedmadvacítky budou podmíněny dalším zezelenáním a tím podmíněnými platbami nad rámec Správné zemědělské praxe (GAEC a Cross-Compliance) je pro mnoho farmářů ten nejčernější scénář. Padraig Welsch, současný prezident COPA vyzval ministry zemědělství v průběhu Rady ES 13. prosince, aby přestali snižovat konkurenceschopnost evropského zemědělství již tak zdevastovaného nadměrnou regulací.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info