Domažlická pekárna končí, pečivo se bude vozit z Klatov

Pekárna v Domažlicích, která po desetiletí zásobovala pečivem a chlebem celý region, k prvnímu únoru končí.

Běžné pečivo, jako rohlíky a housky, které se zde poslední půlrok pekly, se budou dovážet z Klatov.

„To snad není pravda. To už tady nebudeme mít vůbec nic. Nejen že zlikvidovali všechny podniky, které dávaly lidem práci, teď i pekárna. Hlavně že tady máme mraky supermarketů, “ zlobí se Božena Davidová z Domažlic.

Pekárna v Domažlicích už třicet let spadá pod akciovou společnost Pekárny a cukrárna (PECU) Klatovy.

„Věřte, že z toho nemáme radost, ale výroba v Domažlicích stále klesá. Jsme soukromá společnost a musíme si na sebe vydělat. Aby nebyla domažlická pekárna prodělečná, musela by vyrábět třikrát tolik pečiva co dosud,“ říká generální ředitel PECU Klatovy Antonín Trefanec s tím, že na Domažlicku přibývá soukromých pekáren a poptávka po domažlickém pečivu stále klesá a provoz si tím pádem na sebe nevydělá.

K dnešnímu dni je v domažlické pekárně zaměstnáno kolem patnácti lidí. Od prvního února jich bude bez práce devět. V provozu zůstanou jen pracovníci v expedici a objednávkové kanceláři.

„Každého dobrého dělníka je velká škoda. Snažil jsem se, konkrétně dva pekaře, kteří bydlí ve Kdyni, přesvědčit, že mohou pracovat v klatovské provozovně. Odmítli i přes to, že by jejich hodinová mzda byla navýšena tak, aby pokryli náklady za dojíždění,“ pokračuje Trefanec.

Pro zákazníky se nic nemění

Pro odběratele ani konzumenty se podle generálního ředitele nic nezmění.„Domažlický zákazník nepozná, že kupuje jiný rohlík. Rozdíl mezi domažlickým a klatovským běžným pečivem není prakticky žádný. Problémy nebudou ani se zásobováním,“ vysvětluje Trefanec.

Co bude s objektem domažlické pekárny, který je majetkem společnosti, zatím není rozhodnuto.„Určitě ho budeme chtít nějak využít, ale v současné době ještě nevíme jak. Co se týká vybavení pekárny, jde o muzejní kusy, na které už dnes není možné sehnat součástky,“ dodává Trefanec.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info