Ano, byl to on

V Národní referenční laboratoři ve Státním veterinárním ústavu Olomouc v sobotu potvrdili, že v mase uloveného divočáka z okresu Ústí nad Orlicí byly larvy svalovce (Trichinella spiralis). Podle slov Jana Bardoně, ředitele SVÚ Olomouc, se potvrdilo, že pro vyšetření na trichinely je nejspolehlivější tzv. trávicí metoda, při níž se využívá pepsinu, takže jsou v tkáni přítomné larvy krásně zřetelné.

Výsledek je, že kadáver uloveného 38kilového selete byl neškodně odstraněn, tj. zlikvidován. Maso z pozitivního zvířete samozřejmě nelze použít pro lidskou spotřebu. Lze potvrdit, že lovec z mysliveckého sdružení v Dolní Dobrouči dobře udělal, že dal v souladu s veterinární legislativou zastřeleného divočáka vyšetřit. Tento případ trichinelózního prasete je u nás druhý za uplynulých deset let.

Určitě je dobré zopakovat, že trichinelóza je nejen nepříjemné onemocnění, ale i velmi nebezpečné, neboť může ohrozit i člověka. I když poslední případ byl v Českých zemích zaznamenán v roce 1954 (viz zpráva ze 17. 12. na www.svscr.cz.). Podle Milana Maleny, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR má povinnost vyšetřovat ulovená divoká prasata opodstatnění.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info