Mejsnarovi devátou Farmou roku a SZIF Byrokratem roku

Ve slavnostní atmosféře, na prknech pražského divadla ABC, byli dne 17. prosince 2010 vyhlášeni vítězové soutěže o Farmu roku 2010, kterou již tradičně pořádá Asociace soukromého zemědělství ČR. Podeváté byly rozdány hotovostní finanční ceny ve výši 200.000,- Kč a to těm nejlepším, které na základě pěti kritérií vyhodnotila hodnotící komise ASZ složená výhradně z aktivních farmářů.

Rekordní počet 500 přítomných sedláků ze všech koutů České republiky, ale i řady významných hostů včetně ministra zemědělství Ivana Fuksy mělo letos možnost shlédnout asi jednu z dosud nejlepších společenských akcí „v životě“ naší selské nevládní organizace.

Za vítěze devátého ročníku prestižní soutěže Farma roku, hodnotící komise vybrala farmu rodiny Mejsnarových z regionální ASZ Trutnov. Ta obzvláště zaujala originální strategií, kterou zvolila pro odbyt svých produktů - mléčné výrobky rozváží přímo svým odběratelům.

Svým velmi milým vystoupením pan Mejsnar starší - obnovitel rodinného hospodaření a průkopník prodejů až do domů, udělal za letošním vyhlašováním krásnou tečku. Osobní vyjádření zcela jistě oslovilo i další stovky přítomných sedláků, neboť je zřejmé, že podobný osud, radosti i starosti na svých gruntech sdílíme i my ostatní. Pan Mejsnar pak v následném rozhovoru pro Českou televizi s entuziazmem sobě vlastním konstatoval:"S prvním místem jsem tedy nepočítal. Člověk dvacet let hospodaří a říká si, že někdo určitě bude lepší. Co se dá ale dělat, vyhrál jsem to!"J

Druhé místo obsadila farma rodiny Horákových. K farmě nedaleko Veselí nad Lužnicí patří 140 hektarů a stádo přibližně 140 kusů dojnic. Farma je moderně vybavena, kromě jiného využívá dojící robot. Michal Horák, který převzal farmu po otci, je členem ASZ Tábor. Nikoli na okraj je třeba poznamenat, že tento region ASZ i letos potvrdil, že má širokou základnu kvalitních hospodářů v rámci 40 regionů ASZ, neboť v průběhu 9 let soutěže vygeneroval již dva vítěze soutěže a dvě druhá místa.

Jako třetí nejlepší farmu komise vyhodnotila farmu rodiny Peštových, hospodařící v Boru u Sedlčan. Hlavní činností na statku je chov dojnic. Také na této farmě došlo ke generační výměně a vedle nejstaršího syna se do hospodaření zapojili jeho dva bratři a pochopitelně i nadále i farmář „na výminku“. Peštovi si zakládají na perfektní úpravě statku a jeho okolí, což bylo zcela jistě jedním z důležitých momentů, který zajistil této rodině pěknou třetí příčku.

Farma rodiny Linhartových jistě velmi důstojně reprezentovala domovský region současného předsedy Asociace a umístila na čtvrtém místě. Linhartovi se velmi specializují na produkci mléka, podobně však jako letos většina finalistů soutěže. Ve dvou moderních stájích nyní chovají na 420 kusů mléčného skotu. Linhartovi hospodaří v oblasti LFA v Brdské vrchovině a dvacet let se vypořádávají s danajským darem v podobě areálu a staveb po zkrachovalém Státním statku Lochovice.

Páté místo patří rodině Šťastných z Radičevsi z ASZ Louny. Farma se věnuje nejen chovu dojeného skotu a intenzívní rostlinné výrobě, ale využívá i příznivých půdních podmínek k pěstování zeleniny, kterou je možno i koupit v hojně navštěvovaném obchůdku přímo na statku. Dále jsou Šťastní zapojeni do fungování střední zemědělské školy, která poskytuje škole zázemí a ideální místo pro praxi studentům.

Bližší seznámení se všemi farmami, které se dostaly až do finále, najdete jako vždy ve zvláštní publikaci ASZ ČR - FARMA ROKU 2010.

Horké chvilky při vyhlašování do poslední chvíle utajených výsledků však nezažívaly jen rodiny soutěžních farem. Svůj díl adrenalinu si po zásluze užili i pozvaní a přítomní zástupci úřadů v resortu zemědělství. Tento večer totiž byly zároveň vyhlášeny výsledky ankety o Byrokrata roku 2010. Zde však, na rozdíl od Farmy roku, nerozhodovala žádná hodnotící komise, nýbrž „přímou volbou“ sedláci v celorepublikovém SMS hlasování.

V tomto oficiálně prvním soutěžním klání se na prvním místě umístil Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) za dlouhodobou všestrannou péči věnovanou českým zemědělcům. Příkladem budiž postup úředníků SZIF při neúprosných kontrolách plnění podmínky pro agroenvironmentální opatření, jímž je požadavek na zpětné doložení, zda byly travní porosty posekány k datu 31. července, a to před třemi roky! Ilustrativní je i udělování pokuty za pozemky nezanesené do evidence půdy LPIS i přesto, že na ně zemědělec nechce pobírat dotace. Konkrétních nesmyslných byrokratických požadavků či pochybení však SZIF má na svém kontě celou řadu. Originální funkční maxirazítko, jako „ocenění“ přístupu zejména centrály SZIF převzal nový ředitel SZIFu a dosavadní náměstek ministra zemědělství Oldřich Černoch. Při přebírání této ceny přítomné auditorium ujistil, že rozhodně udělá vše proto, aby SZIF pod jeho vedením zlepšil komunikaci se sedláky a přehodnotil některé dosavadní byrokratické přístupy a požadavky. Rád by se prý totiž této „ceny“ co nejrychleji zbavil. Nu, uvidíme, jak a zda mu tato jistě chvályhodná předsevzetí vydrží.

Druhý nejvyšší počet SMS hlasů v anketě Byrokrat roku získala Státní rostlinolékařská správa za stanovení pravidel pro oznamování aplikace přípravků nebezpečných pro včely.

Třetí místo obsadil Český statistický úřad za Strukturální šetření  v zemědělství a metody zemědělské výroby 2010 čítající neuvěřitelných 842 kolonek.

Podrobnější komentáře k těmto třem neslavným oceněním najdete v prosincovém Zpravodaji ASZ ČR nebo na webu www.asz.cz.

Věříme, že i letošní ročník se líbil a ten, kdo i přes vyloženou nepřízeň počasí do divadla dorazil, nebyl zklamán a užil si i zadané představení „Postřižiny“ i příjemnou společenskou debatu na rautu.

Velmi děkujeme všem sponzorům, bez kterých by organizace této náročné akce nebyla možná.

Hlavními partnery letošního ročníku:

Banka Waldviertler Sparkasse von 1842 AG

Bayer Cropscience

Česká Pojišťovna

Agrapojišťovna

Dalšími partnery:

Pískovna Klíčany HBH

Müller Sachsen GmbH

Agrio

Kverneland Goup Czech

Sumi Agro Czech

TopAgri

Uniconsulting

Pöttinger CZ

B+S Broker

Agroing Brno

Frigera 21

Medipo Agras

AgroEfekt

Agrozet České Budějovice

Onduroof

Agromel

Děkujeme také Střední a Vyšší odborné zemědělské škole v Benešově, která se opět postarala o pěknou předvánoční výzdobu celého divadla.

Letošní ročník soutěže Farma roku je tedy uzavřen. Nyní se otevírá prostor pro naše další úspěšné a zejména odvážné členy, aby například během zimního období promysleli také svojí účast v některém z dalších ročníků a odhodlali se podat přihlášku. Každý region ASZ má každý rok právo nominovat do soutěže svého kandidáta. Příští - jubilejní 10. ročník bude vyhlášen již za pár měsíců.

Lze konstatovat, že konkurence mezi soutěžícími je bezpochyby stále větší. To může na první pohled mezi potencionálními adepty vyvolávat určitou obavu, na druhou stranu však může těšit vzrůstající zájem a zejména prestiž soutěže, která se dostává do podvědomí stále širšího okruhu lidí. Výsledné hodnocení pak nabývá na stále vyšší hodnotě….

Členům a zájemcům sdělujeme, že také letos jsme průběh slavnostního večera natočili na DVD a na vyžádání jej rádi poskytneme a poštou nebo osobně předáme.

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info