Templářské sklepy se ve sporu se SZPI obrátily na soud

Templářské sklepy Čejkovice podaly žalobu proti opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která firmě uložila stáhnout zhruba jeden milion litrů vín z trhu. Podle inspekce šlo o vína neznámého původu. O aktuální krocích Templářských sklepů Čejkovice novináře informoval mediální zástupce firmy Svatopluk Bartík.

Vinařská firma podle něj u Krajského soudu v Brně žádá také o přiznání odkladného účinku opatření a přednostní vyřízení případu. Čeká, že soud v těchto věcech rozhodne ještě do Vánoc.

Podle Bartíka firma vyčísluje škody, které jí postup SZPI způsobuje. "Až bude kauza soudem rozsouzena, sečteme přímé a nepřímé škody, znaleckým posudkem vyčíslíme poškození dobrého jména," uvedl Bartík. Templářské sklepy budou podle něj vymáhat škodu po státu. Celková škoda se může vyšplhat do stovek milionů korun, řekl.

Firmě vadí zejména údajné "porušování mlčenlivosti" ze strany SZPI. Pokud by inspekce o kontrole neinformovala, nevznikla by podle Bartíka panika na trhu a nedošlo by k poškození dobrého jména firmy. Postup SZPI označil za úmyslný, svévolný a brutální. Kontrola inspekce je podle něj "postavena na hliněných nohách".

Podle SZPI odběratelé Templářských sklepů Čejkovice stáhli z trhu kolem 140.000 láhví vína. Bartík dnes uvedl, že jim firma poskytuje jiné šarže. "Odběratelé si nechtějí komplikovat život. Vína si vyměňují za vína, která inspekce nerozporuje," uvedl Bartík. Největší propady tržeb vinařské družstvo zaznamenalo u středně drahých a drahých vín.

Ve sporu inspekce a vinařské firmy se jedná o víc než milion litrů vína ročníku 2009. Inspekce chce zamezit prodeji těchto vín, protože prý pocházejí z hroznů neznámého původu. Templářské sklepy vína přes požadavek inspekce odmítly stáhnout z trhu.

Inspekce v prosinci podala na firmu trestní oznámení pro podezření z trestného činnu poškozování spotřebitele. Podle inspekce nebyl jejím pracovníkům umožněn vstup do výrobních a skladových prostor, a to ani za asistence policie. Kontroloři podle ní tedy nemohli ověřit, zda firma uváděla zakázaná vína do oběhu, nebo ne.

Firma prý původ vína prověřovala prostřednictvím on-line registru vinic ministerstva zemědělství. "Provádíme největší počet těchto prověření. Tento způsob funguje šest let," uvedl již dříve ředitel Templářských sklepů Pavel Pastorek.

Templářské sklepy nakoupily přes 1250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS s.r.o., která není pěstitelem hroznů. U těchto hroznů podle inspekce není znám jejich původ. Společnosti BJ VITIS podle inspekce hrozny dodala další brněnská firma, DOAL STAV s.r.o.

Při samotné výrobě vína byly podle SZPI k hroznům neznámého původu přimíseny také hrozny známého původu, které tím byly znehodnoceny. Objem vyrobeného jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 neznámého původu se tak pohybuje kolem 1,080 milionu litrů.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info