Biopotraviny: Cena je dvojnásobná než běžné výrobky

Za biopotraviny v letošním roce zákazník obchodního řetězce zaplatil v průměru o sto procent víc než za srovnatelné běžné potraviny.

Pokud zákazník nakupuje biopotraviny v obchodních řetězcích, ušetří průměrně 19 procent z ceny oproti nákupu biopotravin ve specializovaných obchodech. Vyplývá to z průzkumu občanského sdružení Pro-bio-liga. Růst tuzemské spotřeby biopotravin v důsledku ekonomické krize již loni výrazně zpomalil.

Nejmenší příplatek za biokvalitu zaplatí podle průzkumu spotřebitel tradičně u třtinového cukru a mléčných výrobků, a to dvě procenta, respektive 20 procent. U alkoholických nápojů si připlatí 96 procent a u masa a masných výrobků 109 procent.

Vyšší kvalita, vyšší cena

Naopak nejvyšší cenový rozdíl až 300 procent zaznamenal průzkum u olejů a sušenek. „Z kvalitativního hlediska je nutné připomenout, že významný cenový rozdíl u olejů a sušenek je dán skutečností, že výrobky v biokvalitě bývají nabízeny pouze ve specifické velmi vysoké kvalitě, tudíž kvantitativní srovnání cen pohled může zkreslovat,“ upozornilo sdružení v tiskové zprávě.

Průzkum se konal letos v červnu a listopadu v Praze, Brně, Olomouci a Plzni na vzorku osmi náhodně vybraných prodejen obchodních řetězců s nabídkou biopotravin. Doplňkově byla zjišťována nabídka biopotravin ve třech místních specializovaných prodejnách biopotravin.

Nejvyšší nabídka je v Praze

Z poptávaného košíku 100 položek nabízela prodejní místa průměrně 33 potravin také v biokvalitě. Podle autorů průzkumu nelze říci, že by některé položky nebyly dostupné vůbec a jiné všude, spíše v jednotlivých místech byly dostupné různé druhy položek. Podstatné rozdíly byly zaznamenány mezi jednotlivými městy. Nejvyšší nabídku biopotravin měli Pražané, nejnižší naopak Plzeňáci.

Českých či alespoň v tuzemsku zabalených či místním dodavatelem distribuovaných biopotravin bylo v nabídce průměrně 38 procent.

Růst tuzemského trhu s biopotravinami loni výrazně zpomalil. Podle průzkumu agentury Green marketing mezi výrobci a obchodníky většina z nich zvýšila loni tržby jen nepatrně, nebo zůstaly na úrovni roku 2008, v předchozích letech přitom trh rostl o desítky procent.

Názory o výhodách biopotravin se různí

Na tom, zda jsou biopotraviny skutečně zdravější než klasické potraviny, se neshodnou ani vědci. Existují studie, které dokazují, že biopotraviny jsou nutričně hodnotnější a obsahují méně nežádoucích látek než potraviny vyráběné ze surovin produkovaných konvenčním zemědělstvím. Podle jiného výzkum britských vědců naopak neexistují důkazy o tom, že by biostrava přinášela nějaké zvláštní zdravotní výhody.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info