Souhrn událostí uplynulých dní – 20. – 23. 12. 2010

Exkluzivně: České zemědělství skončí se ziskem 2 až 5 miliard

Letošní rok uzavře české zemědělství se ziskem v rozmezí od dvou do pěti miliard korun. Pro server Euro.cz to uvedl šéf zemědělské statistiky Českého statistického úřadu Jiří Hrbek při komentování odhadů reálných příjmů v zemědělství, které v pondělí zveřejnil Eurostat. V Česku meziročně stouply reálné příjmy přepočtené na jednoho pracovníka o 3,1 procenta. Česká republika patří mezi 21 členských zemí, které zaznamenaly meziroční nárůst. Mezi státy, které si oproti předchozímu roku v zemědělských příjmech polepšily, je ovšem český výsledek nejhorší.

Pouliční prodejci kaprů přicházejí o klienty, řetězce nabízejí ryby zdarma

Prodejcům ryb na ulicích dělají vrásky akce maloobchodních řetězců, které dávají k velkým nákupům kapry zdarma nebo na jejich koupi poskytují slevy. Podobné výhody nabízely obchody už loni, až letos to ale prodejci výrazněji pocítili. "Letos prodám zhruba o čtvrtinu ryb méně než loni. Je zřejmé, že je to především kvůli akcím, které jedou některé obchody. Říkají to lidé, kteří ode mě kupovali v minulých letech," uvedl Lukáš Čermák, který každoročně prodává kapry v Roztokách nedaleko Prahy. To potvrzuje i Jiří Klokočník, který ryby již několik let rozváží.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa se zúčastnil inspekce vánočního prodeje ryb

Prodej ryb, zvláště kaprů, patří neodmyslitelně k vánočnímu koloritu. Jestli je při jejich prodeji vše tak, jak být má, prověřili dnes zástupci Státní veterinární správy společně s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou na tržnici na Kubánském náměstí v Praze 10. Zájem o sladkovodní ryby má v České republice stoupající úroveň, meziročně je to o osm procent, což představuje navýšení o 700 tun. „Prověřili jsme, zda cesta kapra na vánoční stůl je co nejšetrnější a zda zaručuje čerstvost a kvalitu požadovanou zákazníkem. Rybí maso vzhledem k jeho přednostem a nutričním hodnotám na náš stůl ale patří nejen o Vánocích.

Příjmy v zemědělství letos vzrostly v EU o 12,3 procenta

Reálné příjmy v zemědělství v Evropské unii se letos podle odhadů Evropského statistického úřadu (Eurostat) v přepočtu na jednoho pracovníka zvýšily v průměru o 12,3 procenta. Loni přitom klesly o 10,7 procenta. V Česku v letošním roce stouply o 3,1 procenta, což je sedmé nejnižší číslo v EU. Slovensko je letos jen o o jednu příčku nad Českem díky nárůstu o šest procent. Vůbec nejvíce reálné příjmy v zemědělství v letošním roce meziročně vzrostly v Dánsku, kde se příjem na pracovníka zvýšil o téměř 55 procent. V šesti státech naopak klesly, nejvýrazněji v Británii a Rumunsku shodně o víc než osm procent.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info