Kapra se prodalo více, lidé by ho měli jíst častěji

Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.

„Na střední Moravě jsme letos na předvánočním trhu prodali skoro 900 metráků. Zbylo minimum,“ hodnotil zájem o tradiční rybu Jiří Zahradníček z tovačovského rybářství.

„Oproti loňsku je to o padesát, šedesát metráků více. Každým rokem pozorujeme nárůst – tak pět až sedm procent,“ uvedl. Pochválil středomoravské hospodyňky, že se vracejí k tradiční rybí polévce z kapřích hlav, jiker a mlíčí.

„Potěšilo nás, že prodejci neměli jedinou volnou hlavu. Všichni si brali rybu celou, a když někdo sháněl další hlavu, měl s tím dost práci. Těší nás, že si lidé doma dělají rybí polévku. V dnešní době mají lidé spoustu možností, sortiment je obrovský, je dobře, že dodržují tradici,“ dodal Jiří Zahradníček.

Majitelé rybářství z Olomouckého kraje poukazují na to, jak je maso z kapra zdravé. Osahuje nejen omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, ale je velmi bohaté na bílkoviny.

Nejen tuk, ale i bílkoviny

„Různé výzkumy právě s ohledem na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny doporučují mořské ryby. Přitom český kapr je stejně kvalitní a zdraví prospěšný,“ uvedl již dříve pro Olomoucký deník majitel rybářství v Nové Dědině Zdeněk Horák.

„Nejde jen o tuk, ale i o bílkoviny, na které je maso kapra velmi bohaté. Hlavně náš kapr je čistá bio potravina a oproti jiným rybám, například lososům, není chován na granulích,“ doplnil Jiří Zahradníček z tovačovského rybářství.

Maso kapra je lehce stravitelné a zajišťuje veškerou potřebu bílkovin. Obsahuje zejména všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje a které si neumí vyrobit. V tuku kapra jsou obsaženy omega-3 polynenasycené mastné kyseliny EPA a DHA. Ty rozpouštějí a uvolňují látky ucpávající cévy.

Spotřeba masa sladkovodních ryb je v České republice kolem 1,5 kilogramu na osobu za rok. „Podle statistik se to sice rok od roku velmi zvedá, ale pořád je to málo,“ sdělil Horák. Nejvíce rybího masa se sní ve Skandinávii a na Islandu. „Je prokázáno, že Eskymáci, kteří jiné maso než ryby nejedí, neznají infarkt. Pro své zdraví by proto lidé měli něco udělat a rybu, ať mořskou, nebo sladkovodní, do jídelníčku zařazovat častěji,“ poznamenal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info