Ve vodě v Olšanech je rakovinotvorný vinylchlorid

Rakovinotvorný vinylchlorid se již více než 20 let šíří podzemními vodami směrem od Lutína na Olšany u Prostějova a dále až k Dubanům. Stovky lidí vodu pijí. Jedy se do ní dostaly při ekologické havárii ve zkrachovalé firmě Sigma Lutín. Chlorované uhlovodíky, které tam byly používané jako odmašťovadla, unikly tehdy z cisteren do půdy. Informuje o tom dnešní Prostějovský deník.

"Nejvyšší koncentrace vinylchloridu jsme zjistili v jednom z kontrolních vrtů v Olšanech a druhém, který je před Dubany," píše se ve zprávě odborné firmy Dekonta. Firma uvádí, že doporučený limit pro pitnou vodu činí 0,3 mikrogramu vinylchloridu na litr vody. Ve vrtu v Olšanech odborníci naměřili 150 mikrogramů na litr, před Dubany 61 mikrogramů.

Někteří obyvatelé Olšan přestali spodní vodu čerpat, když se o zamoření dozvěděli, a napojili se na obecní vodovod. V obci však dál zůstávají stovky lidí, které vodu ze svých studní pijí.

Podle bývalého starosty Olšan Milana Kubíčka se určitá sanace v minulosti prováděla. "Podařilo se vyčistit areál Sigmy a pak také do jisté míry sanovat prostor Magaciny, kde bývala ruská kasárna," řekl Deníku. Práce skončily v roce 2006. Koncem loňského roku se odborníci kvůli podzemnímu mraku jedů vrátili.

"Firma Dekonta získala zakázku na doprůzkum znečištění a ověření vhodných metod na odstranění chlorovaných uhlovodíků ze spodních vod," uvedl nový olšanský starosta Milan Elfmark. Akce, která potrvá do března roku 2012, přijde na téměř 25 milionů korun. Většinu nákladů uhradí dotace z evropských fondů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info