Možný nárůst cen vajec

Do konce roku 2011 musí všichni výrobci vajec v Evropské unii nahradit stávající klecová ustájení jinými způsoby chovu lépe zohledňujícími welfare nosnic. Evropský parlament je znepokojen tím, že mnoho zemědělců je s přestavbou ustájení pozadu.

Zákaz chovu nosnic v klecích by neměl být nijak zmírněn nebo odvolán, požadovali poslanci na čtvrtečním jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Poslankyně Brita Reimersová uvedla, že výrobci vajec měli 12 let času na to, aby se na změnu ustájení připravili. Poslanec Martin Häusling se domnívá, že EU musí převzít vůdčí roli v ochraně zvířat. Především z jihovýchodní Evropy jsou vznášeny směrem ke Komisi dotazy na pozdržení zákazu klecového chovu. Evropský parlament se obává, že přibližně 30 procent kapacit na výrobu vajec nebude včas transformováno. Nelze proto vyloučit nárůst ceny vajec.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info