Znečištěné ovzduší v Brně stále ohrožuje zdraví jeho obyvatel

Znečištění ovzduší nebezpečným prachem v Brně dlouhodobě překračuje platné limity a ohrožuje zdraví obyvatel města. V tomto roce již byl na osmi monitorovacích stanicích vyčerpán počet dní, kdy smí být překročen denní limit pro polétavý prach (PM10). Opakuje se tak situace z loňského roku, kdy na některých stanicích byl překročen i roční limit pro znečištění prachem a jeho nebezpečnou jemnou frakcí (PM2,5).

"Oficiálně je povoleno překročit denní limit pro znečištění prachem po 35 dnů během roku. Ale na řadě monitorovacích stanic v Brně už byl letos limit překročen 40-krát, 70-krát nebo dokonce 90-krát. Navíc dostupná data ukazují, že v Brně velmi podstatný podíl znečištění prachem představuje nebezpečná frakce jemných prachových částic. Ty unikají typicky z výfuků dieselových automobilů, mají schopnosti vnikat až do plicních sklípků a jsou příčinou zejména vážných srdečně-cévních onemocnění. Znečištění ovzduší prachem představuje vážný společenský problém a způsobuje předčasné úmrtí mnoha lidí," uvedl Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

"Znečištění ovzduší v Brně i v dalších českých a moravských městech opakovaně porušuje platné limity, čímž se ohrožuje zdraví tisíců obyvatel. Proto Česká republika požádala Evropskou komisi o zproštění povinnosti uplatňovat mezní hodnoty pro znečištění prachem. Nicméně v zájmu zdraví občanů by měla být v Brně uplatněna některá dostupná opatření, která sníží znečištění ovzduší jako např. zavedení nizkoemisní zóny, prachových filtrů pro autobusy a další vozidla s dieselovými motory, neumisťovat další parkovací plochy do centra jako třeba pod Zelným trh atd. ," uvedl Miroslav Patrik, předseda Dětí Země.

Jako prachové částice nebo polétavý prach se obvykle označují částice s průměrem menším než 10

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info