Vstup zemědělcům dovolen jen s doprovodem aneb Byrokratické nařízení roku

Sedláci si stěžují na byrokracii. Sestavili žebříček deseti nejhorších opatření a vybrali vítěze. Je jím intervenční fond, který například měří rozlohu již změřených vinic.

Takhle vypadá byrokracie v praxi. Když se český sedlák rozhodne, že bude práškovat pole, měl by se nejprve sebrat a obejít v desetikilometrovém okruhu všechny starosty a včelaře. Musí jim říci, že jeho postřik může být nebezpečný včelám. Když pak pojede na ministerstvo zemědělství a bude si chtít na byrokratickou zátěž stěžovat, čeká ho další překvapení. Po budově nesmí chodit sám. Dostane k sobě úředníka jako doprovod. A v nejhorším případě najde doma po návratu dotazník ze statistického úřadu, v němž čeká na vyplnění pěkných 842 kolonek.

Všechny tyto věci se sedlákům běžně stávají. Sami se proto rozhodli uspořádat anketu s názvem Byrokrat roku. V plejádě nesmyslných opatření zvítězil Státní zemědělský intervenční fond. "Když tam chce člověk něco vyřešit, musí se připravit na bariéru překážek," říká farmář Jaroslav Šebek z Asociace soukromého zemědělství.

Symbol byrokracie, velké razítko, si od farmářů přebral sám náměstek ministra zemědělství Oldřich Černoch, jenž dočasně fond vede. Farmářům slíbil nápravu, není však jasné, jak velké zlepšení nastane. "Všude tam, kde se hospodaří s veřejnými prostředky, musí fungovat kontrola odpovědných orgánů," řekl mluvčí fondu Marek Ženkl.

Odpoledne s dotazníkem

Na třetím místě v anketě skončil Český statistický úřad se svými 842 kolonkami a osmi stránkami návodu, jak kolonky vyplnit. Statistici chtějí znát například "tržby za prodej materiálu na pletení košů nebo výrobu pleteného nábytku v období od října 2009 až září 2010, s vlastním odděleným účtováním a bez odděleného účtování" či "počet hodin strávených na odborném vzdělávání za posledních 12 měsíců, jehož cílem bylo získání nových schopností a vědomostí v oblasti zemědělských činností nebo rozvoj a zdokonalování schopností a vědomostí stávajících".

"Věřme, že pěkné třetí místo v naší soutěži bude Český statistický úřad motivovat k tomu, aby se nedal odradit a i nadále vymýšlel a rozvíjel podobně důležitá šetření," komentoval sarkasticky předseda asociace Josef Stehlík.

Druhé místo obsadila Státní rostlinolékařská správa. Podle jejího nařízení musejí zemědělci používající postřiky s označením "nebezpečné pro včely" informovat starosty a včelaře v kruhu 10 kilometrů. "Úředníci trvají na tomto ustanovení i přesto, že je sami již přede dvěma roky pro Antibyrokratickou komisi písemně označili za zbytečné," řekl předseda Stehlík.

Počítáme spočítané

Vznik Antibyrokratické komise iniciovali také farmáři z asociace. Funguje jako poradní orgán ministerstva zemědělství dva roky.

Vítězný Státní zemědělský intervenční fond měl v anketě Byrokrat roku rovnou dvě nominace. Jednu za to, že mu zemědělci musejí posílat ročně 13 hlášení o produkci mléka, i když EU by stačilo pouze jedno. A druhou nominaci za to, že přeměřují již změřené vinice, aby zemědělcům mohli vypočítávat dotace.

Absurditu roku vyhlásilo před pár týdny i ministerstvo průmyslu. Podle ankety nejvíce znepříjemňovala podnikatelům život povinnost chodit na úřad s dokumenty, které jsou přístupné volně na internetu.

Podle statistik patří Česko v míře byrokracie mezi nejhorší státy v Evropě. Horší je už jen Bělorusko. Z údajů z roku 2008, které zpracovala Světová banka a společnost PricewaterhouseCoopers vyplývá, že česká byrokracie vyjde ročně na 80 miliard korun. Částka zahrnuje péči úředníků o 2200 nejrůznějších povinností.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info