LČR zatím nemají podepsány tři čtvrtiny smluv na práce v lesích

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím nemá s lesnickými firmami podepsány tři čtvrtiny smluv na práce v lesích pro příští rok. Ze 108 takzvaných smluvních územních jednotek (SÚJ) podnik k dnešku podepsal smlouvy na 27 jednotkách. LČR očekávají, že většinu smluv uzavřou v první dekádě ledna. ČTK to řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Státní lesy tvrdí, že proces uzavírání smluv pokračuje podle předpokladů. "Většina firem se právě nachází v procesu vyřizování bankovních záruk. V částech veřejné zakázky, kde odmítl vítěz uzavřít smlouvu, jsme vyzvali k podpisu smlouvy dalšího v pořadí," řekl Boublík. Průběh uzavírání smluv podle něj nemá významný dopad na provádění lesních prací, a to i vzhledem k aktuální výši sněhové pokrývky v lesích.

Server Ekonom.cz dnes upozornil na to, že zatím žádnou smlouvu nepodepsala pražská společnost České dřevařské závody. Právě tato firma přitom podala nejvíce nejlepších nabídek, když uspěla na 36 ze 108 jednotek. Minulý týden LČR přistoupily k neobvyklému kroku, když inzerátem v celostátním tisku vyzvaly České dřevařské závody k poskytnutí součinnosti k uzavření smluv.

"Předpokládám, že část smluv na začátku ledna podepíšeme. Záleží to ale na přístupu bank, zda nám včas poskytnou garance," řekl serveru Ekonom.cz šéf představenstva Českých dřevařských závodů a spolumajitel firmy Tomáš Hrubec. Že by byly schopni podepsat všechny smlouvy, ale ani on podle serveru nepovažuje za reálné.

Druhou nejúspěšnější firmou v tendrech byla firma LST Trhanov, která uspěla na 28 jednotkách. Zatím však podepsala jen smlouvu pro jednotku Domažlice. "Tento výjimečně hektický tendr není o honbě za počtem jednotek, ale o racionální kontraktaci práce a dřeva za podmínek akceptovatelných pro Lesy ČR i lesnické firmy," citoval Ekonom.cz vlastníka LST a někdejšího šéfa skupiny Chemapol Václava Junka.

Z dosud podepsaných 27 jednotek má zhruba polovinu kontraktů společnost Less&Forest podnikatele Jana Mičánka. Další smlouvy podepsaly například společnosti Kloboucká lesní, Lesní společnost Královský Hvozd, PETRA, Progles, Jihozápadní dřevařská a Lesní společnost Přimda. Smlouvy firmy s LČR začaly podepisovat 17. prosince.

Vítězné lesnické firmy budou v lesích těžit a vykonávat pěstební práce. Pokácené a změřené kmeny firmy od podniku za vysoutěženou cenu koupí a dál je budou zpracovávat a prodávat. Vítězové tendrů budou muset minimálně pětinu objemu čtvrtletně vytěžené dřevní hmoty nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem, tedy obchodovat s ním na burze.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší 31. prosince. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR.

Jednoroční tendr je jakýmsi nouzovým řešením a má zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května. I nynější jednoroční tendr některé lesnické svazy kritizují.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info