Souhrn událostí uplynulých dní –31.12.2010 – 2.1.2011

Biopotraviny s tváří

V supermarketu jsou k dostání dýňová biosemínka z Číny a biopaprika z Egypta. Spotřebitelé ale stále více dbají na uhlíkovou stopu spojenou s přepravou na velké vzdálenosti a dotazují se, jak důvěryhodný může být výrobek, který absolvoval tak dlouhou cestu. Tak se stává přímé spojení k výrobci pro určitou část konzumentů stále důležitějším. Jen malé procento výrobků jde od výrobce přímo ke spotřebiteli. Ne každý zemědělský podnik může mít vlastní obchodní značku.

Mrazem proti zhutnění půdy

Pokud se s polními pracemi začne brzy na jaře, je často půda kvůli vlhku jen těžko sjízdná. Vysokému riziku zhutnění jsou vystaveny především těžké půdy. Aby se nenarušila půdní struktura, doporučují se pojezdy strojů po povrchově zmrzlé půdě. Do jaké hloubky však musí být půda promrzlá, aby se zabránilo jejímu zhutnění? Touto otázkou se zabýval Jan Rücknagel z Univerzity Martina Luthera v Halle.

Ceny potravin rostou, krize nastat nemusí

Ceny potravin letos rostly a trend se podle ukazatelů udrží i příští rok s tím, jak se budou zmenšovat zásoby a zvyšovat poptávka. Podle indexu cen potravin, který sestavuje Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), vystřelily ceny hlavních ukazatelů - pšenice, kukuřice a rýže - od června do listopadu o 26 procent a dosáhly téměř hodnoty potravinářské krize roku 2008. To má vliv především na chudé země, jako Filipíny, Mexiko, Nigérie či Pákistán, které musejí potraviny dovážet.

Globální poptávka po mléku a mléčných výrobcích roste

Po mléku a mléčných výrobcích roste poptávka v celosvětovém měřítku. Podle aktuálního odhadu FAO by globální produkce syrového mléka v letošním roce mohla stoupnout na 710,7 mil. tun. V uplynulém roce to bylo 698,8 a v roce 2008 694,2 mil. tun. Vedle produkce stoupl i celkový objem zobchodovaného mléka a mléčných výrobků - oproti roku 2009 pravděpodobně o 5,7 % na 46 mil. t, z čehož větší množství připadlo na sušené odtučněné mléko z intervenčních skladů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info