Maďarsko smí omezovat prodej půdy až do roku 2014

Na základě rozhodnutí Komise došlo k prodloužení přechodného období, kdy ještě může Maďarsku významně regulovat prodej zemědělské půdy.

Maďarsko hodlá až do roku 2014 cizincům klást při nákupu zemědělské půdy velké překážky. Evropská komise prodloužila platnost přechodného opatření, které by mělo ochránit maďarské zemědělství před výprodejem zemědělské půdy, o další tři roky. Komisař EU pro vnitřní trh Michel Barnier k tomu v Bruselu uvedl, že rozhodnutí Komise bylo přijato na základě důkladné analýzy všech argumentů. Komise se domnívá, že Maďarsko bude po uplynutí této lhůty již připraveno na úplnou liberalizaci trhu se zemědělskou půdou a následně již bude maďarské zemědělství moci plně využívat výhod vnitřního trhu EU.

Před přijetím rozhodnutí ze strany Komise vznesla Budapešť argument, že v případě neprodloužení ochranné lhůty by mohlo dojít k závažnému poškození trhu se zemědělskou půdou. Rozdíly oproti starým členským zemím EU v příjmech a cenách jsou podle maďarské strany stále příliš velké.

Komise uznala, že maďarský zemědělský sektor byl globální hospodářskou krizí tvrdě zasažen. Reálné zemědělské příjmy se v této zemi v roce 2009 propadly v meziročním srovnání o 30 %, zatímco průměrné ztráty příjmů v rámci celé EU činily pouze 12 %. Situace se ještě dále vyostřila díky zvlášť špatným úvěrovým podmínkám v Maďarsku.

Komise však Maďarsko zároveň požádala o urychlení agrární reformy a zejména o ukončení procesu navracení a privatizace zemědělské půdy. Současně Komise poukázala na výhody přílivu zahraničního kapitálu a doporučila Maďarsku, aby nyní poskytnutou přechodnou dobu využilo k postupnému uvolňování překážek na trhu s půdou (AgE).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info