Vláda projedná materiál k tzv. ekoauditu

Na své středeční schůzi projedná vláda materiál Ministerstva životního prostředí, který by měl napomoci snížit náklady firem v souvislosti s plněním požadavků environmentální legislativy.

Materiál, jehož plný název zní „Návrhy na řešení opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v České republice z pohledu ochrany životního prostředí“, je součástí tzv. ekoauditu. V jeho rámci prochází MŽP ve spolupráci s jinými ministerstvy i dalšími partnery (Hospodářská komora, Svaz měst a obcí, tripartita apod.) jednotlivé předpisy na ochranu životního prostředí z hlediska jejich dopadu na podnikatelskou sféru.

Materiál předložený vládě obsahuje konkrétní návrhy na řešení 96 podnětů, které posuzovala meziresortní pracovní komise. Na základě závěrů diskuse pracovní skupiny připravilo MŽP souhrnný materiál s uvedením konkrétních úkolů a harmonogramu jejich realizace.

Celkové úspory nákladů pro podnikatelskou sféru plynoucí z realizace opatření lze odhadovat na několik miliard korun. Konkrétní odhad bude vždy součástí hodnocení dopadů (RIA) zpracovaného k návrhu konkrétního právního předpisu.

Několik podnětů už bylo naplněno v loňském roce, například v novele vodního zákona účinné od 1. srpna 2010. Další opatření budou postupně součástí novel jednotlivých předpisů. Například v novele zákona o odpadech bude navrženo zrušit povinnost zpracovávat Plán odpadového hospodářství původců odpadů (nejde-li o obce). Jen realizace tohoto opatření by subjektům působícím v odpadovém hospodářství mohla ušetřit až 62 milionů Kč.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info