Češi si zvykají jíst ryby nejen o Vánocích, spotřeba sladkovodních ryb se meziročně zvýšila o osm procent

Na vánoční stůl v Česku připlave kapr celkem spolehlivě. Čeští spotřebitelé si ale zvykají na rybí maso nejen ve svátek. Celkově meziroční spotřeba sladkovodních ryb v ČR vzrostla o osm procent. Již dva roky trvající propagační kampaň Ryba domácí spolufinancovaná z Evropského rybářského fondu seznamuje české spotřebitele nejen s přednostmi rybího masa, ale i s jeho vhodnými úpravami tak, aby se stalo co nejběžnější součástí jídelníčku.

„Od roku 2000 se poprvé podařilo spotřebu sladkovodních ryb na vnitřním trhu zvýšit nad úroveň vývozu o celých deset procent. Tuzemská tržní produkce ryb loni dosáhla přibližně 20 100 tun, přičemž téměř devadesát procent chovaných ryb tvořil kapr,“ komentuje příznivý vývoj ministr zemědělství Ivan Fuksa. „S ohledem na kvalitu a nutriční vlastnosti rybího masa, je to jednoznačně dobrá zpráva nejen pro producenty, ale i pro konzumenty,“ dodává ministr Fuksa.

¨Průměrná roční spotřeba sladkovodních ryb získaných produkčním chovem i lovem na udici podle odhadu Rybářského sdružení ČR vzrostla loni na 1,37 kilogramu na osobu z předchozích 1,32 kg. „Meziročně došlo ke zvýšení prodeje živých sladkovodních ryb na domácím trhu o osm procent, a to celkem o 700 tun,“ říká Václav Šilhavý, ředitel Rybářského sdružení České republiky.

Jan Hůda, předseda představenstva Rybářství Třeboň Hld. a.s. věří, že trend rostoucí spotřeby sladkovodních ryb bude dlouhodobý. Podle něj spotřeba sladkovodních ryb roste hlavně díky rozsáhlé propagační kampani Ministerstva zemědělství Ryba domácí, jejímž cílem je podpořit zájem spotřebitelů o tuzemské rybí produkty. „Pociťujeme rostoucí zájem o sladkovodní ryby ze strany zákazníků. Díky vyšší poptávce jsme před Vánoci otevřeli novou prodejnu přímo na sádkách ve Velkém Dvoře, “ dodal Pavel Míšek, obchodní náměstek Rybníkářství Pohořelice, a.s.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info