Souhrn událostí uplynulých dní –4.1..2010

Na jihu Čech klesla výroba masa meziročně o desetinu

Na jihu Čech klesla za první tři čtvrtletí minulého roku výroba masa v meziročním srovnání o téměř deset procent. V regionu se vyrobilo 30.823 tun vepřového, hovězího a skopového masa. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu. Pracovníci na jatkách od ledna do září porazili o 17 procent méně hovězího dobytka, a to 6491 tun. Vepřového zpracovali 24.314 tun, meziročně o téměř osm procent méně. Skopového zpracovali 17 tun, to je o 15 procent méně.

Češi si zvykají jíst ryby nejen o Vánocích, spotřeba sladkovodních ryb se meziročně zvýšila o osm procent

Na vánoční stůl v Česku připlave kapr celkem spolehlivě. Čeští spotřebitelé si ale zvykají na rybí maso nejen ve svátek. Celkově meziroční spotřeba sladkovodních ryb v ČR vzrostla o osm procent. Již dva roky trvající propagační kampaň Ryba domácí spolufinancovaná z Evropského rybářského fondu seznamuje české spotřebitele nejen s přednostmi rybího masa, ale i s jeho vhodnými úpravami tak, aby se stalo co nejběžnější součástí jídelníčku.

Vláda projedná materiál k tzv. ekoauditu

Na své středeční schůzi projedná vláda materiál Ministerstva životního prostředí, který by měl napomoci snížit náklady firem v souvislosti s plněním požadavků environmentální legislativy. Materiál, jehož plný název zní „Návrhy na řešení opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v České republice z pohledu ochrany životního prostředí“, je součástí tzv. ekoauditu. V jeho rámci prochází MŽP ve spolupráci s jinými ministerstvy i dalšími partnery (Hospodářská komora, Svaz měst a obcí, tripartita apod.) jednotlivé předpisy na ochranu životního prostředí z hlediska jejich dopadu na podnikatelskou sféru.

V německých vejcích jsou dioxiny, země zavřela tisíc chovů

Německé úřady nařídily dočasné zavření tisíce drůbežích chovů a likvidaci osmi tisíc slepic. Obsahují totiž rakovinotvorné dioxiny. Firma Harles & Jentzsch prodávala farmářům krmivo omylem vyrobené ze surovin určených pro technické využití. Úřady ale upozorňují, že akutní zdravotní riziko neexistuje. Německé úřady nechaly preventivně uzavřít přes tisíc zemědělských podniků. Státní zastupitelství nyní vyšetřuje, zda přidání nevhodné příměsi do krmiva bylo nedopatření, nebo úmysl.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info