Výrobci těstovin válčí o Babiččiny nudle. Mezi sebou i s patentovým úřadem

Na rozdíl od EU odmítl český patentový úřad značku nudlí registrovat. Firma Babiččiny nudle vyčíslila škodu na desítky milionů korun.

V Česku vrcholí válka o nudle. Konkrétně o značku jedněch z nejdražších těstovin – o Babiččiny nudle. Na trhu jsou k mání od dvou výrobců: Babiččiny nudle z Českých Budějovic a Nového věku z Vysokého Mýta. Budějovický výrobce se už pět let marně domáhá registrace slovní ochranné známky u patentového úřadu, u nějž o něco později, a také marně, podal žádost o registraci i Nový Věk.

Budějovičtí výrobci mají ale k dispozici řádnou registraci pro území celé Evropské unie, vydanou před rokem Úřadem pro harmonizaci ve vnitřním trhu zemí Evropské unie (OHIM). K exkluzivním právům na využití značky však potřebují rovněž souhlas národního patentového úřadu. A ten – na rozdíl od evropského úřadu ve španělském Alicante – považuje Babiččiny nudle za problém.

„Toto označení není způsobilé odlišit shodné výrobky či služby pocházející od různých výrobců či poskytovatelů,“ napsal předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl. V mysli průměrného spotřebitele představuje pode něho výraz „Babiččiny nudle“ obecně kterékoli těstoviny, jež jsou vyráběny zvláštním způsobem, odlišným od běžných druhů těstovin a podobným způsobu, jakým se nudle připravovaly za starých časů. Neboli něco jako „staré dobré domácí nudle“.

Spotřebitelé tedy podle patentového úřadu zřejmě nebudou vnímat přihlašované označení jako identifikaci producenta takto označených výrobků, ale jako normální druh těstovin. Podobně jako bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny či staročeské těstoviny.

Budějovická firma Babiččiny nudle však stejnojmennou značku koupila od předešlého majitele – společnosti Marty Péčové. Při žádosti o registraci na patentovém úřadu však Budějovičtí neuspěli ani s odvoláním a podali na úřad před více než rokem žalobu k soudu. A teď se chtějí domáhat náhrady škody v řádu desítek milionů od státu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info