Ministerstvo zemědělství chce i letos pokračovat v podpoře kvalitních potravin, ochráně zemědělské půdy a zjednodušování byrokracie

Usnadnit podnikání v zemědělství zjednodušováním legislativy i byrokratických procedur, zlepšovat stav zemědělské půdy, například chránit ji před erozí za pomoci rozšířených standardů GAEC, podporovat kvalitní potraviny a především celkově přispívat k rozvoji českého venkova. Takové jsou priority Ministerstva zemědělství pro rok 2011.

I letos bude pokračovat informační kampaň na podporu kvalitních potravin domácí produkce. Regionální potravina vstupuje do druhého ročníku s upravenou metodikou. Podle nových zásad se rozšířil počet kategorií, do nichž můžou podnikatelé potraviny přihlásit, ze 6 na 9. Zkrátila se lhůta, po kterou může výrobek nosit označení Regionální potravina z 6 na čtyři roky.

„Nová metodika počítá s rozšířením šesti kategorií na devět. Především z toho důvodu, že v kategoriích mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky a uzeniny a produkty z masa se loni přihlásil velký počet výrobků. Rozdělením kategorií dostane více kvalitních regionálních specialit šanci uspět v soutěži a spotřebitelé budou mít pestřejší výběr,“ vysvětluje ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Další důležitou prioritou Ministerstva zemědělství je ochrana kvalitní orné půdy. Novelizovaný zákon o ochraně zemědělského půdního fondu od začátku roku 2011 zvyšuje poplatky za převod zemědělské půdy na stavební parcely.

„Nová podoba poplatků má motivovat investory, aby plánovali výstavbu větších objektů dále od velkých měst, v regionech, aby dali spíše přednost opuštěným průmyslovým areálům a využívali vnitřní prostory obcí. Zákon by měl také pomoci přinést nová pracovní místa na venkov, a tím pomáhat jeho rozvoji,“ říká ministr Fuksa.

Zabránit masivnímu smývání ornice, zhoršování kvality půdního fondu a vod má pomoci rozšíření podmínek Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC). Od 1. července 2011 budou muset zemědělci i na tzv. mírně erozně ohrožených půdách pěstovat takové plodiny a používat takové technologie, aby omezili smývání ornice. S volbou postupů a opatření, které budou co nejefektivnější právě pro jejich pozemky, zemědělcům poradí školení experti.

Ministerstvo zemědělství bude pokračovat v přidělování dotací na protipovodňová opatření. Ministerstvo předpokládá, že na jejich výstavbu v rámci programu Podpora prevence před povodněmi letos uvolní více než 2 miliardy korun.

Prioritou zůstává stabilizace lesnicko-dřevařského sektoru. Ministr zemědělství má v plánu do konce ledna předložit vládě koncepci hospodaření Lesů ČR, s. p., takzvanou Dřevěnou knihu. Ministerstvo zemědělství vybídlo organizaci Transparency International, aby se podílela na přípravě a vyhodnocení výběrových řízení. Dalšími významnými úkoly v lesním hospodářství v roce 2011 bude příprava věcného záměru zákona o správě státního lesního majetku, novely lesního zákona a Zásad státní lesnické politiky.

I nadále bude ministr zemědělství podporovat tažení proti zbytečné a svazující byrokracii. Internetový dotazník Antibyrokratické komise, spuštěný v listopadu, si zemědělci rychle oblíbili. Do konce roku 2010 jeho prostřednictvím poslalo své podněty více než 150 tazatelů.

Při jednáních v rámci Evropské unie o podobě budoucí Společné zemědělské politiky po roce 2013 hodlá ministr Fuksa prosazovat spravedlivé podmínky pro udělování přímých plateb a zjednodušování pravidel. V případě přímých plateb je proti jejich omezování podle velikosti hospodářství (tzv. zastropování). Vzhledem k historickým souvislostem jsou totiž české zemědělské podniky výrazně větší, než farmy ve většině členských států.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí Mze

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info