Test: Odkud je kuře, se z obalu nedozvíte

Víte, že oválná značka CZ automaticky neznamená, že kuře pochází z Česka? Nebo, že se do kuřecího masa přidává voda? Nejen to byste měli vědět, než půjdete do obchodu pro drůbeží maso. Poradíme vám, jak vybírat, abyste si pochutnali.

1. Jakou barvu by měla mít kuřecí prsa?

Přirozeně růžovou. Barva svaloviny však záleží na množství hemoglobinu, které je ovlivněno plemenem nebo stářím zvířete, takže určité rozdíly v barvě jsou možné. Vysloveně bledé řízky nekupujte, zvíře mohlo zažít předporážkový stres a maso bude tuhé. Pokud jsou v chladicím pultu vedle sebe kuřecí prsa rozdílné barvy, nelze ani vyloučit, že jsou mezi čerstvými přimíchány i rozmrazené kusy. Obzvláště když je maso "v akci".

Infografika

2. Má kuřecí maso skutečně tak málo tuku?

Obsah tuku v mase různých druhů drůbeže kolísá podle věku, pohlaví, použitého krmiva a také v jednotlivých částech kusu. Například prsní svalstvo kuřat má jen 1,2 procenta, u stehenního svalstva je tuku trochu více, proto jsou stehna šťavnatější. Průměrný obsah tuku u šest až sedm týdnů starých kuřat je 3,5 až 5 procent. Největší množství je pod kůží a v břišní dutině, odkud ho lze snadno odstranit. Drůbeží tuk má ve srovnání s tukem jiných zvířat vyšší podíl nenasycených mastných kyselin a nižší hladinu cholesterolu, oproti vepřovému sádlu zhruba jen čtvrtinu.

3. Čeho si mám všímat na obale kuřecího masa?

Pokud si nechcete kupovat maso s přidanou vodou, hledejte mezi údaji procentuální obsah masa. Uvádí se jen u polotovarů, do kterých se voda přidávat smí. Její množství uvedeno není, lze ale na ně usuzovat právě z podílu masa.

4. Znamená oválná značka CZ, že kuře pochází z Česka?

Nemusí. "Cézetko" patří tomu, kdo s ním jako poslední nakládal, ten za produkt zodpovídá. Může to být tedy registrační kód podniku, který zpracovává vlastní drůbež, ale i toho, kdo nakupuje drůbež v zahraničí a v Česku ji jen zabalí. Předpisy to bohužel umožňují. Poznat, odkud kuře pochází, je tedy obtížné.

5. Proč není vždycky na obale uvedena země původu?

Protože to není povinné. Je to údaj navíc. Pokud má zpracovatel pocit, že by ho nějaká informace poškodila, tak ji raději neuvede. Napíše jen to, co mu velí zákon. Ten říká, že musí být uvedena plná adresa odpovědné osoby. Avšak mělo by být zřejmé, zda jde o výrobce, dovozce, nebo prodejce.

6. Je rozdíl mezi čerstvým a chlazeným kuřecím masem?

Není, je to vlastně totéž. V Česku neexistuje definice čerstvé potraviny, v současné době se ji potravináři snaží prosadit. Chlazení probíhá u veškeré drůbeže. Rozdíl je jen v tom, jakým způsobem se chladí. V Česku se chladí vzduchem, zatímco třeba v Polsku vodou.

fakta

Co je co

prsní řízek

celá nebo půlená prsní část bez kosti

prsa

svalovina včetně prsní kosti, mohou být celá nebo půlená

prsní filety

svalovina z prsou bez kůže, s klíční kostí a chrupavčitým hřbetem hrudní kosti (nanejvýš 3 % z celkové hmotnosti dílu

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info