Nedoplatek státu vůči zemědělcům vzroste o dalších 1,2 mld. Kč

Tisková zpráva, Svaz marginálních oblastí, dne 5. 1. 2011                                

Za odvedené výkony zaplatí v roce 2011 ministerstvo zemědělství českým farmářům o 16 % méně, než nařizuje evropská legislativa. Jedná se o státní zakázky, které se týkají péče o krajinu a jsou nasmlouvány v rámci Programu rozvoje venkova na pět let.

Celkový nedoplatek státu tak přesáhne 4 miliardy korun za roky 2007-2011 a je otázkou, zda uvedený problém nezačíná naplňovat charakter arbitráží, které stát kvůli nerespektování pravidel v mnoha případech prohrává.

Problém spočívá v tom, že čeští úředníci nesprávně interpretují výši prostředků, která má být českým zemědělcům vyplácena. Evropské předpisy ukládají členským státům povinnost proplácet farmářům odvedenou práci ve výši nákladů, resp. újmy. Částky k proplacení však ministerstvo zemědělství uměle snižuje tím, že je dělí historickým kurzem 29,784 Kč/EUR, ale každoročně je proplácí v aktuálním kurzu, který je nižší.

Za rok 2011 tak zemědělcům proplatí náklady dle kurzu 25,061 Kč/EUR, který byl včera zveřejněn v úředním věstníku EU. Výsledná korunová úhrada tak bude letos o uvedených 16 % nižší. Vzhledem k nadřazenosti práva EU však mají zemědělci nárok na plnou kompenzaci a nikoli takto upravenou.

Dalším problémem je inflace, protože ministerstvo vychází ve svých propočtech z nákladů let 2001-2004. Od té doby však cenová hladina vzrostla o více než 20 %. Celkově tak letos stát za úhrady veřejných statků zaplatí zemědělcům o 36 % méně než by měl.

Snížení plateb se dotýká hospodářů v zemědělství a lesnictví. Nejvíce jsou postiženi farmáři z méně příznivých oblastí, kde péče o veřejné statky patří mezi stěžejní role zdejšího zemědělství, takže tyto platby představují v jejich příjmech největší podíl.

Ing. Milan Boleslav

předseda Svazu marginálních oblastí

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz 

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info