Audit zpochybňuje státní zásah proti vínu od Templářů

Systém výroby v Templářských sklepích Čejkovice, které musely kvůli nejasnému původu hroznů stáhnout z obchodů milion lahví vína, prošel těsně před zásahem státní inspekce auditem. Tato kontrola přitom nezjistila žádná vážná pochybení.

Inspektoři, kteří v rozhodujícím období pro každého obchodníka - před Vánoci - uštědřili "templářům" citelný zásah, se nyní hájí tím, že audit sledoval jen dražší vína. Jejich pozdější kontrola odhalila nejasný původ u levnějších odrůd.

Při prověřování systému takzvaných kritických bodů, které slouží k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin, se jedna z největších vinařských firem v tuzemsku podle zmíněného auditu nedopustila žádného prohřešku.

U náhodně vybraných vín byl zkoumán také způsob nákupu a původ hroznů. Právě ten je teď předmětem sporu mezi inspekcí a Templářskými sklepy.

Audit, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, ve firmě dělali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, tedy stejného úřadu, který pak nařídil stahování tisíců lahví vína.

Dokládání původu vína

"Auditovaná osoba (Templářské sklepy) má zajištěn systém sledovanosti - od příjmů surovin, přes výrobu až po distribuci potravin. Auditovaná osoba je tak schopna doložit vznik finalizované šarže vína (od příjmů hroznů)," je napsáno v konečné zprávě o auditu.

Inspektoři prověřovali náhodně vybraná vína, nezjistili při nákupu hroznů, výrobě a distribuci žádné chyby.

Audit celkově chválí výrobní podmínky, kvalitu pracovníků i používané technologie ve firmě. "Systém je zaveden a udržován na velmi vysoké, profesionální úrovni," uvedli na závěr inspektoři.

Inspekce je i přes výsledky auditu přesvědčena, že sklepy zákon porušily. "Audit byl zaměřen na vína vyšších kategorií," uvedla mluvčí inspekce Petra Hoferková s tím, že neznámý původ hroznů inspektoři později objevily u jiného typu vín.

Podle inspekce není firma schopna prokázat pravdivý původ více než milionu kilogramů hroznů.

"Templářské sklepy nejsou ani po několika měsících schopny dodat inspekci zákonem požadované doklady s pravdivými údaji o původu významného množství svých vín," uvedl před koncem loňského roku šéf inspekce Jakub Šebesta.

Rozhodne až soud

Celý spor tak s největší pravděpodobností rozhodne až soud. Ten už řeší dvě žaloby Templářů a v nejbližší době by mělo padnout první rozhodnutí. Inspekce navíc na vedení firmy podala trestní oznámení kvůli tomu, že údajně bránila v kontrole firmy.

Templářské sklepy nejsou první, kdo se kvůli prověřování původu hroznů dostal do sporů se státní kontrolou.

Porušení zákona inspekce zjistila také u firem Vinia Velké Pavlovice, Vinařství Mutěnice a Vinařství Zaječí.

U posledních dvou firem inspekce u soudu neuspěla. Nejvyšší správní soud rozhodl, že pokuty v celkové výši sedmi milionů korun neplatí, byly nepřiměřeně vysoké. Pokud Templářské sklepy u soudu uspějí, chtějí zpět vymáhat způsobenou škodu.

Vinařské firmy se brání tím, že udělaly vše, aby původ hroznů zjistily.

Podle generálního ředitele společnosti Vinium Karla Lyčky není v možnostech firmy ověřovat u pěstitelů, zda uvádí nepravdivé údaje, či nikoliv. "Navíc všechna tato vína podléhají zatřídění a inspekce k nim vydala rozhodnutí, že splňují požadavky pro jakostní víno odrůdové s moravským původem," uvedl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info