Potraviny jsou nejdražší v historii, růst cen dorazí i do Česka

Špatné počasí - zejména sucho a požáry - zdražilo potraviny ve světě o čtvrtinu. Nahoru letí především ceny cukru, obilovin a olejnin.

Světové ceny potravin se na konci loňského roku vyšplhaly nejvýše za posledních minimálně 20 let. Jejich cena podle analytiků poroste i nadále a v nejbližších dnech se může projevit i v Česku.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství ve středu uvedla, že index cen potravinářských komodit, který vznikl v roce 1990, se v prosinci dostal na nejvyšší hodnotu ve své historii. Vylétl až na 214,7 bodu, a tak překonal své maximum z období potravinové krize v roce 2008. Příčinou je především zdražení cukru, obilovin a olejnin.

V Jižní Americe sucho, v Rusku i požáry

Nárůst cen potravin zavinilo podle analytiků především špatné počasí. Ruské zásoby pšenice postihly letní sucha a požáry, suché počasí trápí i Jižní Ameriku. Ceny obilnin v důsledku toho vzrostly od června loňského roku asi o 60 procent. K růstu indexu přispěla velkou měrou i cena cukru, která se za posledních sedm měsíců zvýšila asi o třetinu na nejvyšší hodnotu za posledních třicet let.

Celosvětové zásoby některých potravin jsou tak na mnohaletých minimech a jakýkoli výpadek v jejich produkci tak bude mít okamžitý vliv na růst ceny. Podle analytika ČSOB Jana Bureše se tento vývoj nevyhne ani Česku. „Největší tlak bude podle mě na ceny obilnin, o něco méně by mohlo zdražit mléko či cukr,“ říká.

Chystané zdražení potvrzují i další odborníci. „Vzhledem k tomu, že českým výrobcům stoupají ceny vstupů, tedy energií i surovin, je jasné, že ceny potravin v Česku půjdou nahoru,“ říká prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Zvýšení cen se podle něj bude týkat mléčných výrobků, masokombinátů i pekařů.

Marže výrobců v Česku jsou minimální, zdraží i oni

„Prodejci se budou snažit držet ceny na úkor výrobců, ale to už nejde. Marže výrobců už jsou dnes minimální v řádu několika málo jednotek procent. Potraviny proto příští rok zdraží minimálně o desetinu,“ dodává. Právě o deset procent chce zvýšit už v průběhu ledna své ceny například plzeňské pekařství Bayer.

„Cena mouky se totiž v průběhu posledního čtvrt roku zvýšila na dvojnásobek,“ vysvětluje jeho majitel Karel Bayer. Jak říká prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, za zdražení může i špatná loňská úroda obilí v Česku. „Pšenice bylo dost, ale jen málo v potravinářské kvalitě. Její úroda byla o 20 až 25 procent nižší,“ vysvětluje.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info