Na talíře připlouvá obří losos. Jenomže je to ryba geneticky upravená

Losos jako ze superreklamy. Roste dvakrát rychleji, lépe využívá potravu, takže na kilo masa méně sežere a vydává i méně odpadních látek. Jeho chov je levnější a šetrnější k životnímu prostředí.

Takovými parametry se může pochlubit losos AquAdvantage. Za uvedené vlastnosti vděčí pozměněné genetické výbavě, do které zasáhli vědci. A od Nového roku je ve Spojených státech povoleno prodávat obřího lososa a pochutnávat si na něm.

Jde o prvního geneticky modifikovaného živočicha schváleného jako potravina. Jenomže to, co je v Americe považováno za událost roku, v zemích Evropské unie patrně narazí. Dá se předpokládat, že žádost o povolení dovozu masa z geneticky modifikovaného lososa bude v Bruselu velmi přísně posuzována. Ryby jsou totiž z ekologického hlediska považovány za potenciálně nejrizikovější geneticky modifikovaná zvířata.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info