Návrh evropského předpisu o označování potravin

Návrh předpisu o označování (Informace pro spotřebitele) byl upraven vzhledem k mnoha rozporům po prvním čtení v Parlamentu v létě 2010 a byl přijat politickou dohodou zástupců 27 členských států dne 6. 12. 2010.

Požaduje, aby povinné údaje byly uváděny na viditelném místě obalu, dobře čitelné a případně nesmazatelné (znamená to upuštění od požadavku, že nutriční údaje musí být na přední straně obalu). V žádném případě nesmí být skryté, zakryté, méně výrazné nebo přerušené jiným značením nebo přelepením. Minimální velikost malých písmen je 1,2 mm, s výjimkou balení s plochou menší než 60 cm2, kde je minimální velikost 0,9 mm. V případě nutnosti může Komise přijmout podrobná pravidla týkající se kontrastu mezi textem a pozadím.

V případě nejmenších obalů (do 10 cm2) mají být povinné údaje omezeny na název, množství/hmotnost, údaje o alergenních vlastnostech a o datu spotřeby.

Údaj o zemi nebo místě původu má být i nadále povinný jen u hovězího masa a v případě, že by spotřebitel mohl být uveden v omyl. V tomto duchu má být údaj o původu uváděn i pro hlavní složku, pokud je její původ jiný než původ konečného produktu.

Během tří let by měla Komise předložit zprávu týkající se označování původu ostatních druhů masa, mléka, mléka resp. masa jako složek v mléčných výrobcích resp. nezpracovaných potravinách, jednosložkových výrobků, složek představujících více než 50 % potraviny. Bude posouzena důležitost uvádění země a místa původu pro informovanost spotřebitele.

Povinné nutriční označování by mělo zahrnovat údaj o enerii, obsahu tuků, nasycených tuků, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli. Přitom by v případě, že sůl je přirozenou složkou, toto mohlo být uvedeno vedle nutriční deklarace. Povinné údaje by mohly být doplněny o podrobnosti: trans-tuky, mono- a polynenasycené tuky, polyoly, škroby, vlákninu a určité minerální látky, pokud jsou přítomny ve významném množství. Hodnoty musí být vztaženy na 100 g resp. 100 ml, hodnoty vztažené na porci mohou být uvedeny zvlášť.

Výrobci a distributoři si mohou doplňkově zvolit grafickou formu nebo symboly nutričního značení (světla semaforu, GDA aj). Členské státy mohou na svém území vymezit formu dodatečného nutričního značení a očekává se vyhodnocení použitých systémů.

Energetické nápoje a „bomby“ budou muset uvádět varování „nevhodné pro děti a těhotné ženy“.

Některá slovní spojení budou zřejmě moci být při označování potravin nahrazena piktogramy, pokud se ukáže, že je to pro spotřebitele srozumitelné.

Další postup bude záležet na druhém čtení v Parlamentu. K přijetí budou zřejmě nutné další kompromisy.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info