Souhrn událostí uplynulých dní –6.1..2010

Reforma zemědělské politiky EU je podle Britů málo ambiciózní

EU má v době růstu světových cen potravin dobrou příležitost snížit dotace, které vyplácí svým zemědělcům, a do budoucna by měla počítat s jejich úplným odstraněním, myslí si britská ministryně životního prostředí Caroline Spelman. OSN shodou okolností ve stejný den zveřejnila statistiky, podle nichž byly v prosinci ceny potravin nejvyšší od dob potravinové krize v roce 2008.

Zemědělci:Jak se hlavní hygienik postaví k dioxinům?

Hlavní představitelé agrárního sektoru ČR na dnešní mimořádné schůzce se rozhodli vyzvat hlavního hygienika ČR a náměstka ministra zdravotnictví pro ochranu a podporu veřejného zdraví Michaela Víta, aby zaujal konkrétní stanovisko k německému skandálu s výskytem dioxinů ve vejcích a vepřovém mase.“V poslední době jsme zaznamenali indicie o nárůstu dovozu vajec z Německa.Máme to dokladované od některých obchodníků,“ uvedl na schůzce předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský.

Na Ústecku se už několik měsíců ztrácí dobytek

Ať už na pastvinách nebo ve chlévech, hovězí dobytek není před zloději v bezpečí nikde. V Ústeckém kraji se ztrácí z pastvin a chlévů čistokrevný hovězí dobytek. Během listopadu a prosince loňského roku zjistili majitelé několika chovů na Litoměřicku a Děčínsku, že jim na pastvinách chybí telata a býci. O posledním případu, kdy se majiteli z kravína v Levínských Petrovicích na Litoměřicku ztratili dva čistokrevní býci plemene Aberden Angus, informovala litoměřická policejní mluvčí Alena Romová.

Potraviny jsou nejdražší v historii, růst cen dorazí i do Česka

Špatné počasí - zejména sucho a požáry - zdražilo potraviny ve světě o čtvrtinu. Nahoru letí především ceny cukru, obilovin a olejnin. Světové ceny potravin se na konci loňského roku vyšplhaly nejvýše za posledních minimálně 20 let. Jejich cena podle analytiků poroste i nadále a v nejbližších dnech se může projevit i v Česku. Organizace OSN pro výživu a zemědělství ve středu uvedla, že index cen potravinářských komodit, který vznikl v roce 1990, se v prosinci dostal na nejvyšší hodnotu ve své historii.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info