Souhrn událostí uplynulých dní –10.1..2010

V EU se na ekologických daních podílí hlavně domácnosti

Peněženky domácností v Evropské unii zaplatí největší podíl z vybraných ekologických daní. Vyplývá to ze statistiky, kterou Eurostat uveřejnil minulý čtvrtek (6. ledna). Do velké míry přelomová statistika Eurostatu odhaluje, kdo a jakým dílem se v Evropské unii podílí na státních příjmech z energetických, dopravních a dalších „zelených“ daní. Vyplývá z ní například, že státy sedmadvacítky vybraly v roce 2007 na ekologických daních 304 milionů eur, tedy zhruba 2,5 % unijního HDP. Ekologické daně tvořily celkem 6,2 % z celkového podílu vybraných daní a sociálních příspěvků v EU.

Dřeva je dostatek, tvrdí Lesy ČR

Lesy ČR odmítají kritiku zpracovatelů, dřeva je prý na trhu dostatek. Jeho cena už ale několik měsíců stoupá. Státní podnik Lesy České republiky (LČR) není zodpovědný za současnou situaci zpracovatelů dřeva. V reakci na vyjádření zpracovatelských firem z konce minulého týdne to dnes ČTK sdělil mluvčí firmy Zbyněk Boublík. Podle něho je dřeva na volném trhu v ČR i sousedních státech dostatek. Podle dřevozpracovatelů zpožděné podepisování smluv mezi Lesy ČR a vítězi tendrů na práce ve státních lesích pro letošní rok působí nejistotu, nedostatek dřeva a nestandardní růst jeho cen.

Fuksa: Dosavadní kontroly nezjistily v ČR výskyt dioxinů

České dozorové orgány dosud nezjistily žádný výskyt dioxinu v dovezeném vepřovém a vejcích, řekl dnes ministr zemědělství Ivan Fuksa a vedoucí představitelé dozorových organizací. Podle Fuksy není proto důvod uzavírat hranice s Německem, ke kterému minulý týden vyzvala Agrární komora. Dozorové orgány budou dovážené potraviny i krmiva kontrolovat dál. Rakovinotvorné dioxiny byly zjištěny v mase a vejcích v Německu v uplynulých dnech.

Státní miliardy podpůrného fondu spravují makléři Wood & Co.

Polovinu majetku státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), který poskytuje dotace zemědělcům, spravuje makléřský dům Wood & Company. PGRLF je jedním ze státních fondů spravujících finanční prostředky v řádu jednotek miliard korun, jehož jméno padlo v událostech kolem korupční kauzy týkající se exministra životního prostředí Pavla Drobila. "Dneska v podstatě není veřejnou informací to, kde má uložené prostředky PGRLF," uvedl odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek v pořadu Otázky Václava Moravce České televize.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info