Pokles poptávky po vejcích

Nález dioxinu v krmivech rozkolísal trh s vejci na všech obchodních úrovních. Pokles tržeb umocňují probíhající diskuse ohledně dioxinu.

Slabší poptávka po vejcích

Od přelomu roku bývá obvykle poptávka po vejcích a vejčných výrobcích klidnější. Propad tržeb posilují debaty o dioxinu, kvantifikovat však tento efekt není možné.

Znejistění díky kontaminaci krmiv dioxinem

Nález dioxinu v krmivech znejistil trh s vejci na všech úrovních. Uzavřením řady podniků však nedošlo k poklesu na straně nabídky, protože současná produkce je díky nižší poptávce plně dostačující. V mnoha případech se dokonce hovoří o převisu nabídky. Pouze biovajec není na trhu dostatečné množství. V této oblasti byla zaznamenána zvýšená poptávka.

Vyšší náklady na logistiku

Události vedly u producentů vajec také k podstatně vyšším logistickým nákladům. Odběratelé zpravidla požadovali od dodavatelů potvrzení o nezávadnosti vajec.

Pokles cen

Odvětví průmyslového zpracování vajec po přelomu roku ještě vyčkává. Ve střednědobém horizontu by ale měla poptávka po vaječných výrobcích opět stoupat. Aktuální kotace a cenová zjištění prokázala výrazně nižší cenovou hladinu. Sezónní pokles cen se ještě prohloubil v souvislosti s informacemi o kontaminací krmiv dioxinem.

Drůbežářský trh vyčkává

Závěrečné vyhodnocení prodeje drůbežího masa na konci roku ještě nebylo možné provést. Některé segmenty si ale díky zvýšené poptávce v průběhu vánočního týdne vedly velmi dobře. Následně se zájem spotřebitelů opět přesunul na standardní sortiment. Zda se projevil vliv zveřejněných informací o dioxinové kauze na chování spotřebitelů na trhu s drůbežím masem se teprve uvidí.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info