Souhrn událostí uplynulých dní –11.1..2010

Obchodníci nebudou kvůli dioxinům označovat maso a vejce

Obchodní řetězce odmítly výzvu Agrární a Potravinářské komory, aby kvůli nálezu rakovinotvorných dioxinů v Německu zavedly v tuzemských prodejnách mimořádné značení masa a vajec. Obchodníci tvrdí, že před označením například nápisem "Bez dioxinů" by každý potravinářský výrobek musel být testován v laboratoři, což by bylo komplikované a drahé. Zdravotní nezávadnost masa a vajec by podle obchodníků měli garantovat dovozci těchto potravin.

Chladit ale nemočit!

Aby se čerstvé drůbeží maso dalo bez ohrožení zdravotní nezávadnosti dobře distribuovat a nepodléhalo rychle zkáze, chladí se. Evropskou legislativou jsou stanoveny tři povolené metody chlazení, a to vzduchem, dále vzduchem s postřikem a pak ve vodní lázni. Tento třetí způsob s sebou nese ale jistá rizika, na který Státní veterinární správa ČR již několikrát upozorňovala.

Mléčné farmy opět mohou dodávat mléko

Dioxinovým skandálem postižení chovatelé dojeného skotu z Dolního Saska si mohli oddechnout. Opět smějí bez omezení dodávat mléko do mlékáren. Ve všech dosud uzavřených zemědělských podnicích bylo podle dobrozdání zemského ministerstva zemědělství vyloučeno, že by obsah dioxinu v krmných směsích překročil povolenou hranici, jak informovala dolnosaská tisková agentura Landvolk.

Největší světový výrobce těstovin přechází na bezklecová vejce

Společnost Barilla, největší světový výrobce těstovin, oznámila, že v roce 2011 bude 45 procent nakupovaných vajec pocházet z volných, neklecových chovů. Jedná se o prvního výrobce těstovin v USA, který se přidal k celonárodnímu hnutí za ukončení používání vajec od nosnic, chovaných v klecích. Po celých Spojených státech se k hnutí za bezklecová vejce přidávají další a další firmy. Mezi výrobci jsou to společnosti Kraft, Sara Lee, Otis Spunkmeyer, Hellmann's.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info