Nejvíc chutná česká Rozela

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je podle výsledků degustace, která se uskutečnila minulý týden v Hořicích na Jičínsku, naše odrůda Rozela.

Za ní se umístily druhy Andera a Angold. O pořadí rozhodlo na 120 degustátorů. Tuto pravidelnou akci pořádal holovouský ústav již po 41. »Zajímavé je, že mezi prvními deseti nejchutnějšími jablky nebyla žádná zahraniční sorta. To se ještě nestalo,« řekl František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského z Holovous.

Vzorky mladé Rozely, která byla zapsána do šlechtitelské listiny v roce 2007, dosáhly vysoce nadprůměrného hodnocení v pěti ze šesti sledovaných parametrů. Plod nejvíce zaujal svým vzhledem, konzistencí dužniny, šťavnatostí a celkovou chutí, která je u Rozely navinule sladká a výrazně aromatická.

Degustátoři vedle toho stupnicí od jedničky do devítky cenili i vůni a slupku. Hodnocení prováděli takzvaně naslepo, název jablek neznali. Letos se do soutěže dostalo 43 jablečných odrůd pěstovaných holovouským ústavem. Mezi nimi bylo 17 původem z ciziny. Asi čtvrtina vzorků patřila novým odrůdám, takzvaným hybridům, které nemají ještě ani jméno.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info