Německé maso se může do ČR dostat přes Polsko
12.01.2011 | Mladá fronta Dnes
Německé maso s obsahem dioxinů se může z Německa do ČR dostat cestou přes Polsko. Maso ze spolkových zemí totiž odebírají ve velkém polské firmy, které jej přebalují a posílají smluvním partnerům, mimo jiné i do Česka.
Informoval o tom server Aktuálně.cz. "Němci využijí jenom vepřové kýty, zbytek masa jde do Polska. A odtud ho obchodníci vozí do Česka nebo na Slovensko," řekl deníku jeden z obchodníků s masem.
Tuto okliku s dovozem masa potvrdil i šéf Agrární komory Jan Veleba. "Je to pravda, informace o tom, že maso z Německa se do Česka dováží z Polska máme i my," řekl.
Veterinární správa ČR to nicméně považuje za poplašné zprávy. "Spekulace, jak najít problém jsou dnes zvláštní. To, co je uvolněno do oběhu a potvrzeno veterinární autoritou země původu, tak splňuje podmínky zdravotní nezávadnosti," sdělil iDNES.cz mluvčí správy Josef Duben. "Je úplně jedno, zda to přijde přes Polsko nebo Rakousko. Jde o intrakomunitární trh a cokoliv je uvolněno, je způsobilé pro ostatní členské země," dodal.
Veterinární správa maso z Polska nebude prověřovat
Veterinární správa v současnosti mimořádně prověřuje maso dovážené z Německa, zatím ale na přítomnost dioxinů nenarazila. V mase se dioxiny nevyvezly do žádné země, látka se objevila pouze v britských potravinách vyrobených z kontaminovaných vajec. (více čtěte Britské supermarkety stáhly z prodeje potraviny zasažené dioxiny)
Na maso z Polska se Veterinární správa zatím nehodlá zaměřovat. "Kontrolujeme na základě analýzy rizika všechny případné problémy, které by mohly vzniknout. Riziko zjišťujeme například na základě podezření, že maso může pocházet původem z rizikových oblastí," dodal Duben.
Prevenci ale volí některé obchody. Například společnost Ahold si podle Aktuálně.cz vyžádala z Polska potvrzení, že maso tamní firmy, která řetězci vyrábí maso vlastní značky AH Quality, je zdravotně nezávadné. Firma dostala potvrzení, že je v pořádku.
Ministerstvo zemědělství ČR chce nově prosadit, aby se na potravinách uváděla země původu a bylo tedy zcela jasné, odkud jsou.
Další články v kategorii
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)