Německé maso se může do ČR dostat přes Polsko

Německé maso s obsahem dioxinů se může z Německa do ČR dostat cestou přes Polsko. Maso ze spolkových zemí totiž odebírají ve velkém polské firmy, které jej přebalují a posílají smluvním partnerům, mimo jiné i do Česka.

Informoval o tom server Aktuálně.cz. "Němci využijí jenom vepřové kýty, zbytek masa jde do Polska. A odtud ho obchodníci vozí do Česka nebo na Slovensko," řekl deníku jeden z obchodníků s masem.

Tuto okliku s dovozem masa potvrdil i šéf Agrární komory Jan Veleba. "Je to pravda, informace o tom, že maso z Německa se do Česka dováží z Polska máme i my," řekl.

Veterinární správa ČR to nicméně považuje za poplašné zprávy. "Spekulace, jak najít problém jsou dnes zvláštní. To, co je uvolněno do oběhu a potvrzeno veterinární autoritou země původu, tak splňuje podmínky zdravotní nezávadnosti," sdělil iDNES.cz mluvčí správy Josef Duben. "Je úplně jedno, zda to přijde přes Polsko nebo Rakousko. Jde o intrakomunitární trh a cokoliv je uvolněno, je způsobilé pro ostatní členské země," dodal.

Veterinární správa maso z Polska nebude prověřovat

Veterinární správa v současnosti mimořádně prověřuje maso dovážené z Německa, zatím ale na přítomnost dioxinů nenarazila. V mase se dioxiny nevyvezly do žádné země, látka se objevila pouze v britských potravinách vyrobených z kontaminovaných vajec. (více čtěte Britské supermarkety stáhly z prodeje potraviny zasažené dioxiny)

Na maso z Polska se Veterinární správa zatím nehodlá zaměřovat. "Kontrolujeme na základě analýzy rizika všechny případné problémy, které by mohly vzniknout. Riziko zjišťujeme například na základě podezření, že maso může pocházet původem z rizikových oblastí," dodal Duben.

Prevenci ale volí některé obchody. Například společnost Ahold si podle Aktuálně.cz vyžádala z Polska potvrzení, že maso tamní firmy, která řetězci vyrábí maso vlastní značky AH Quality, je zdravotně nezávadné. Firma dostala potvrzení, že je v pořádku.

Ministerstvo zemědělství ČR chce nově prosadit, aby se na potravinách uváděla země původu a bylo tedy zcela jasné, odkud jsou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info