Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 1. 2011

Úprava zákona o rostlinolékařské péči má zajistit kompatibilitu s předpisy EU a odstranit zbytečnou byrokracii

Vláda ve středu schválila návrh zákona o rostlinolékařské péči. Hlavním smyslem novely bylo vypustit ustanovení či jejich části, která jsou nově upravena přímo použitelným předpisem Evropské unie. Novela je tak dalším příspěvkem v tažení proti zbytečné a přebujelé byrokracii. „Cílem novely je vypustit ze zákona o rostlinolékařské péči ta ustanovení, která jsou nově upravena přímo použitelným předpisem Evropské unie. Usnadní také orientaci uživatelů v zákoně a doplní potřebné kompetence Ministerstva zemědělství a Státní rostlinolékařské správy,“ shrnuje principy novely ministr Ivan Fuksa.

Zemědělcům postiženým loňskými jarními a letními povodněmi pomůže téměř osmdesát milionů korun

Celkem 79 milionů korun dotací mohou využít zemědělci na zmírnění škod, které způsobily na zemědělském majetku povodně v květnu a červnu 2010 a následně v srpnu 2010. Ministerstvo zemědělství úspěšně dokončilo notifikační proceduru a Evropská komise schválila programy podpor. Příjímání žádostí pro poskytování dotací se rozběhne 17. ledna 2011. Po podpisu ministra zemědělství jsou k dispozici finanční prostředky ve výši 50 milionů korun pro zemědělce, kteří byli poškozeni během povodní v květnu a červnu 2010. Pro zmírnění škod, které způsobily povodně v srpnu 2010 je připraveno 29 milionů korun.

SVS vrátila do Polska přes 4 tuny kuřat kvůli obsahu vody

Státní veterinární správa (SVS) v uplynulých dnech zadržela a vrátila zpět polskému výrobci více než čtyři a půl tuny kuřecího masa, neboť obsahovalo nadlimitní množství vody. ČTK o tom informoval mluvčí SVS Josef Duben. Limit byl překročen kvůli způsobu, jakým polští výrobci kuřata chladí. Evropská legislativa povoluje tři metody chlazení kuřecího masa, a to vzduchem, vzduchem s postřikem a ve vodní lázni. Veterináři, ale také čeští zpracovatelé a zemědělci dlouhodobě upozorňují, že chlazení masa vodou s sebou nese určitá rizika. Kromě vyššího rizika kontaminace takto chlazeného masa různými mikroorganismy například salmonelami může maso obsahovat také větší množství vody.

Čeští vodohospodáři zaostávají v čerpání dotací

Tuzemští vodohospodáři zaostávají v čerpání evropských dotací za svými kolegy z jiných evropských zemí. Podle internetového serveru Euro.cz od roku 2007 doposud vyčerpali pouze 9,4 procenta z téměř 50 miliard korun, jež mohou do roku 2013 na dotacích získat. To je řadí na chvost pomyslného žebříčku. Podle předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Františka Baráka hlavní vinu nese kritická spolupráce se Státním fondem životního prostředí a ministerstvem životního prostředí, které ale tuto kritiku odmítá. „Mezi hlavní zádrhele patří nedostatečná komunikace s odborníky, využívání monopolních konzultantů, politický populismus vůči obecním vlastníkům, mnohdy arogance bývalých ministrů, ředitelů a úředníků,“ uvedl Barák.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info