Investice do lesa se vyplatí až po několika letech

Podle odborníků cena dřeva poroste rychleji než inflace. Pro investory tedy může být možnost investice do lesa zajímavá. Má však také své "ale".

Hodnota peněz je nejistá, jak se jich tedy šikovně „zbavit“? Jistě, zlato je krásné, ale taky je teď po něm setsakramentská poptávka. Pokud už jste zajištěni na důchod, kupte vnoučatům kousek lesa. Je ještě krásnější než zlato. A uklidňuje.

Když máte les, můžete v něm běhat, sbírat houby nebo vlastnoručně kácet stromy. Nebo se z něj prostě těšit. Les však může generovat i uchopitelnější zisky, můžete ho proměnit třeba na bydlení nebo na topení v bydlení a samozřejmě – také na peníze. Je v tom jen jeden háček. Tedy pořádný hák: investice do lesa se vyplatí až vašim dětem, pokud si tedy nemůžete dovolit zainvestovat do něčeho řekněme „rozsáhlejšího“. Na vlastní stáří si raději pořiďte nějakou „slepici“ podle návodu Jana Traxlera.

"A komu tím prospějete, co?“

Ještě než se pustíme do čísel, kolik les stojí a kolik vydělá, zkusím vás navnadit na to, jak je takováto investice společensky a ekologicky odpovědná. Ostatně – kdo je nejoblíbenější celebrita hned po Karlu Gottovi? No jistě, Karel Schwarzenberg. A přispívá k tomu jistě i image rozšafného lesního hospodáře, takže pokud máte nějaký vroubek, třeba pár akcií zlého ČEZ pod polštářem, na lese si vylepšíte renomé.

Rizika a potenciál

Jistě by bylo fér uvést i rizika. Dřevo dobře hoří, a to nejen v kamnech. Proti požáru a dalším vyjmenovaným rizikům je možné se pojistit. V současné době to umí tři pojišťovny – Česká, Hasičská a Generali. Riziko kolísání tržní ceny dřeva je u větších porostů dobře diverzifikováno tím, že prodávám v různých časech. Pokud ovšem mám jen kousek lesa a vytěžím ho v době, kdy vichřice sfoukla půlku lesů v Tatrách, radost mít nebudu. A pak je tu samozřejmě historická zkušenost – někdo se vrátí z Hradu a čí je náš les?

Jinak ale lze předpokládat, že cena dřeva poroste rychleji než inflace. Navíc se ho učíme stále lépe zpracovávat, takže z toho samého objemu získáváme víc a víc užitku. Také znovu roste využívání dřeva ve stavebnictví a průmyslu, jakožto ekologické suroviny s vynikajícími vlastnostmi. Není také vyloučeno, že se do budoucna tzv. „funkce lesa“ změní na „produkty lesa“. Tedy že jako vlastník lesa, který filtruje ovzduší a generuje kyslík, budete do budoucnosti moci třeba prodávat emisní povolenky.

Příště se podíváme na dva inzeráty, které nabízejí ke koupi les. A všechno si to pěkně propočteme.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info