Babiččiny nudle mají evropskou ochrannou známku, českou ne

Českobudějovická firma Babiččiny nudle už přes pět let usiluje o zápis slovní ochranné známky na svoje těstoviny. Český patentový úřad značku odmítl zaregistrovat. Firma se kvůli tomu před rokem a půl obrátila na pražský městský soud a nyní čeká na rozsudek. Za tu dobu vznikla firmě škoda několik desítek milionů korun a tu bude požadovat po státu, řekl ČTK spolumajitel firmy Martin Pražák.

Značku Babiččiny nudle přitom před rokem zaregistroval evropský patentový úřad. "U něj jsme žádali o udělení jiných ochranných známek, i když je to pro nás dražší," poznamenal. O uznání značky Babiččiny nudle se měsíc po českobudějovické firmě také neúspěšně ucházela i společnost Nový Věk. Ta je nyní v insolvenci.

"Nechápu, proč to u nás nejde, když známkoprávní legislativa je v zemích Evropské unie harmonizovaná," poznamenal. Úřad průmyslového vlastnictví argumentuje tím, že slovní spojení Babiččiny nudle není schopno odlišit výrobky jednoho subjektu od výrobků jiného. Původně ale konstatoval, že je značka k zápisů způsobilá.

Firma patří mezi hlavní výrobce válcovaných těstovin v zemi. Ročně jich vyrobí zhruba 1000 tun. Za posledních pět let se produkce firmy zvýšila pětkrát. Její výrobky patří k těm dražším. Kromě tradičních českých receptur dodržuje i klasické výrobní postupy, na nichž je velký podíl ruční práce. Kromě těstovin vyrábí i oplatky, čaj nebo sladkosti pro diabetiky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info