Dioxin vyjde Německo na 100 milionů eur

Firma, která v severním Německu způsobila rozšíření dioxinů do krmiva pro zvířata, bude muset zaplatit částku vysoko přesahující sto milionů eur. Třicet až čtyřicet milionů požadují od viníka farmáři, kteří museli kvůli karanténě na více než týden zastavit provoz svých hospodářství.

O peníze se ale hlásí i politici ze spolkových zemí, na jejichž území ke kontaminaci zvířat došlo. Jedna kontrola na výskyt dioxinů je podle týdeníku Focus vyjde až na 1300 eur. Tím ale skandál zdaleka nekončí. Naopak: po vejcích a drůbeži našli inspektoři na severu Německa dioxiny také u prasat.

U prasete na farmě v dolnosaském okrese Verdenu byla v úterý ráno naměřena o polovinu větší koncentrace rakovinotvorných dioxinů, než je povolené množství. Po tomto nálezu bylo utraceno několik set prasat, řekl mluvčí dolnosaského ministerstva zemědělství novinářům na bleskové tiskové konferenci. Podle obecního veterináře Petera Rojema není vyloučeno, že se maso z této farmy dostalo do prodeje. Verdenská farma kupovala krmivo od severoněmecké společnosti Harles & Jentzsch (H&J), která je považována za původce dioxinového skandálu.

Právě v továrně firmy H&J v Uettersenu poblíž Hamburku našli inspektoři krmivo, které obsahovalo 77krát vyšší obsah dioxinů, než je povoleno. Tuk určený pro krmení zvířat se zde omylem smíchal s tukem pro průmyslové účely, který obsahuje zvýšené množství jedovatých dioxinů. Jedovaté krmivo se pak rozšířilo na farmy po celé zemi. „Šlo o lidskou chybu,“ zní stanovisko vedení společnosti H&J. Otázka však zní, co dělal průmyslový tuk v továrně na krmivo. Německá média spekulují, že společnost H&J míchala oba tuky záměrně za účelem zvýšení zisku a snížení nákladů, protože průmyslový tuk je výrazně levnější. Expert, který si přál zůstat v anonymitě, řekl týdeníku Spiegel, že jedlé s průmyslovými tuky pravděpodobně míchají také další továrny, protože kontroly přicházejí velmi zřídka. Výsledný produkt pak navíc obsahuje povolené množství dioxinů. Jak se ale do krmiva v uettersenské továrně dostalo tak velké množství dioxinů, zatím je záhadou.

Z původních 4700 zůstává zavřených pět set německých farem. Konzumace maso a vajec se zvýšeným obsahem dioxinů podle odborníků bezprostředně zdraví neohrožuje, pouze při dlouhodobé konzumaci však může způsobovat rakovinu. Import německých potravin však už zakázala Jižní Korea a kontroly německého exportu zpřísnilo i Slovensko a Rusko.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info