COPA/COGECA varovala před dalším nárůstem nákladů

C/C varovala před dalším nárůstem nákladů.

Na jednání rozšířené pracovní skupiny a stálé poradní skupiny k SZP, prezident COPA pan Padraig Walshe trval na tom, že: „Od devadesátých let jsou zemědělci neustále konfrontováni s celou řadou nových nařízení, které by měly posílit ochranu životního prostředí, včetně zavedení nitrátové směrnice, nařízení k ochraně půdy a zavedení pravidel péče o zvířata. Tyto skutečnosti navýšily enormním způsobem jejich náklady, tedy tak, že nejsou schopni produkovat zisk pouze z trhu a stávají se tak nekonkurenčními oproti dovozům ze třetích zemí, kde není nutno uvedená pravidla plnit. To je důvod naší kritiky návrhu EK, který chce zavést další nástroje a opatření, které povedou k dalšímu navyšování výrobních nákladů zemědělců. Navíc, taková to politika by mohla vést k přesunu výroby do jiných částí světa a tím způsobovat zde odlesnění pozemků a další ekologické škody“.

„Stále věříme, že příslušná řešení lze nalézt, pokud bude umožněno evropským zemědělcům udržet rozměr jejich produkce při současném pozitivním dopadu na životní prostředí, nebo v reakci na klimatické změny. Na příklad, louky a pastviny a platby na tyto plochy mohou umožnit zemědělcům zde hospodařícím zachovat svou produkci, omezit emise skleníkových plynů a vytvářet další výhodné kroky spojené s životním prostředím“.

Předseda COGECA pan Paolo Bruni zdůraznil, že: “Konkurenceschopný zemědělsko- potravinářský sektor je základem pro budoucí udržení potravinové bezpečnosti, tak, abychom mohli reagovat na předpokládanou dvounásobnou poptávku po potravinách. Ale v plánu EK chybí konkrétní opatření, které mohou tyto cíle naplnit, nebo posílit postavení zemědělců v rámci potravinového řetězce. Zemědělci v současné době dostávají pouze zlomek zisku plynoucí z obchodní činnosti řetězců, tedy z maloobchodní ceny. Jednou z možností, jak získat spravedlivý podíl na zisku je sdružování zemědělců a koncentrací dodávek od výrobních organizací, jako jsou družstva. Evropská pravidla obchodní soutěže musí být následně upravena tak, aby byl zemědělcům umožněn růst velikosti podniků jak v rozsahu činností, tak ve velikosti podniků.; tím lze zvyšovat jejich konkurenceschopnost a zlepšit fungování potravinového řetězce. Je třeba také vytvořit spravedlivější kontraktační vztahy“.

Pekka Pesonen, tajemník C/C

A. Cheesley, tisková mluvčí C/C

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info