Ministr Fuksa jednal se zemědělci Zlínska

Mezi hlavní témata setkání ministra Ivana Fuksy se zemědělci ze Zlínska patřila ochrana půdy proti erozi, kontroly Cross-compliance (C-C) a problematika pozemkových úprav, která je zároveň mnohdy nutným předpokladem provedení protipovodňových opatření. Dostalo se i na čerpání dotací v Programu rozvoje venkova a obecně na podporu Ministerstva zemědělství rozvoji venkovských oblastí, například prostřednictvím Místních akčních skupin.

Řešení pozemkových úprav se ve Zlínském kraji zaměřuje zejména na protipovodňovou a protierozní ochranu daného území. V letech 1995-2010 bylo proinvestováno celkem 220 mil. Kč. Prostřednictvím pozemkových úprav se ale také obnovuje pořádek ve vlastnických vztazích k půdě a vlastníkům se zpřístupňují zemědělsky obdělávané pozemky. „K urychlení narovnání vlastnických vztahů k půdě napomůže připravovaná transformace pozemkového fondu a pozemkových úřadů, která povede ke snížení dnes už tak přebujelé administrativy,“ uvedl ministr Fuksa.

Dalším významným tématem jednání byly kontroly Cross-compliance v souvislosti s protierozní ochranou půdy. „Hlavním očekávaným přínosem novelizovaného znění standardu GAEC 2 je ochrana zemědělsky obhospodařované půdy proti erozním vlivům, včetně zvýšené ochrany proti následkům záplav a smývání ornice. To je prioritou resortu zemědělství, zájmem majitelů i uživatelů zemědělské půdy a také obyvatel, které postihují důsledky záplav,“ vysvětlil ministr Fuksa.

Protipovodňová opatření ve Zlínském kraji v převážné míře zajišťuje s. p. Povodí Moravy, na drobných vodních tocích státní podnik Lesy České republiky. V rámci programu Prevence před povodněmi (2002 – 2007) bylo realizováno celkem 32 staveb v objemu 336 mil. Kč. V rámci programu Podpora prevence před povodněmi II (2007 – 2013) se v současnosti realizuje a připravuje 26 akcí o finančním objemu 209,7 mil. Kč. „Za nejvýznamnější akci považuji suchou nádrž v Teplicích nad Bečvou, která by měla transformovat povodňové průtoky a výrazně tak eliminovat potenciální škody v níže položených oblastech pod poldrem. Jednou z překážek přípravy stavby jsou složitá majetkoprávní vypořádání. Věřím, že budou brzy vyřešena, “ dodal ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Ve Zlínském kraji bylo 12 místních akčních skupin (MAS) vybráno k podpoře z Programu rozvoje venkova ČR se schváleným finančním objemem 72,7 mil. Kč na rok 2011. „Oceňuji aktivní přístup zemědělců zapojených v místních akčních skupinách. Zlínský kraj je specifický tím, že má velkou rozlohu chráněného krajinného území. O to pečlivější a šetrnější by mělo být hospodaření zemědělců na pozemcích v tomto kraji,“ zdůraznil ministr Ivan Fuksa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info