Souhrn událostí uplynulých dní –13.1..2010

Zásoby některých plodin jsou v USA nižší, než se čekalo

Zásoby některých hlavních zemědělských plodin jsou ve Spojených státech nižší, než se předpokládalo. Ukázala to aktualizovaná zpráva amerického ministerstva zemědělství, která by podle analytiků mohla u potravin přispět k cenovému šoku. Situaci zhoršují záplavy v Austrálii, která je klíčovým producentem řady plodin. Země kvůli záplavám uzavřela hlavní exportní přístavy. Důvodem k obavám jsou v USA především zásoby sójových bobů a kukuřice.

Úprava zákona o rostlinolékařské péči má zajistit kompatibilitu s předpisy EU a odstranit zbytečnou byrokracii

Vláda ve středu schválila návrh zákona o rostlinolékařské péči. Hlavním smyslem novely bylo vypustit ustanovení či jejich části, která jsou nově upravena přímo použitelným předpisem Evropské unie. Novela je tak dalším příspěvkem v tažení proti zbytečné a přebujelé byrokracii. „Cílem novely je vypustit ze zákona o rostlinolékařské péči ta ustanovení, která jsou nově upravena přímo použitelným předpisem Evropské unie. Usnadní také orientaci uživatelů v zákoně a doplní potřebné kompetence Ministerstva zemědělství a Státní rostlinolékařské správy,“ shrnuje principy novely ministr Ivan Fuksa.

Babiččiny nudle mají evropskou ochrannou známku, českou ne

Českobudějovická firma Babiččiny nudle už přes pět let usiluje o zápis slovní ochranné známky na svoje těstoviny. Český patentový úřad značku odmítl zaregistrovat. Firma se kvůli tomu před rokem a půl obrátila na pražský městský soud a nyní čeká na rozsudek. Za tu dobu vznikla firmě škoda několik desítek milionů korun a tu bude požadovat po státu, řekl ČTK spolumajitel firmy Martin Pražák. Značku Babiččiny nudle přitom před rokem zaregistroval evropský patentový úřad.

Opatření proti zvyšování cen v Číně

Čínská vláda zavádí opatření proti postupnému zdražování a poklesu životní úrovně. Jenom u potravin byl v říjnu oproti předchozímu měsíci zaznamenán nárůst o 10 %. Vláda mimo jiné plánuje omezení spekulací s potravinami. Přitom musí hrát roli jak ostřejší kontrola, tak i tvrdé sankce. Kromě toho čínský bankovní dozor uložil bankám zjednodušit poskytování úvěrů zemědělcům, což by mělo napomoci k oživení potravinářské produkce. Od 1. 12. navíc pokleslo mýtné pro vozidla, která přepravují zemědělskou produkci. V pozadí tohoto vývoje je vzestup poptávky po mase, drůbeži a mléčných výrobcích, přicházející s vyšším životním standardem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info