Produkce květin v tuzemsku loni mírně klesla

Tuzemští producenti květin v loňském roce podle prvních odhadů vypěstovali o něco méně rostlin než v roce 2009. Tehdy celkový objem produkce v České republice podle údajů Svazu květinářů a floristů dosáhl 1,79 miliardy korun, což bylo o 0,2 procenta méně než v roce 2008.

„Situace se nezměnila ani v roce 2010 – výrazný výkyv zaznamenán nebyl. Na mírném poklesu se projevil například menší zájem měst a obcí o letničkové výsadby,“ řekla deníku E15 tajemnice Svazu květinářů a floristů Jana Pudová. Objem tuzemské produkce přitom až do roku 2008 rostl dvanáct let za sebou, do roku 2002 meziročně o deset až 15 procent. Poté se tempo růstu zmírnilo a předloni přišel mírný pokles. V roce 1998 se tak v Česku vypěstovalo květin za 740 milionů korun, loni to bylo téměř dvaapůlkrát více.

Zastoupení jednotlivých kategorií květin je ale v posledních letech víceméně stálé. Do popředí se stále více dostává skupina záhonových a balkonových rostlin. Produkce řezaných květin v České republice je naopak zanedbatelná. „Důvodem je náročnost jejich pěstování, tedy neschopnost konkurovat levnému dovozu ze zahraničí,“ podotkla Pudová.

Do České republiky se dováží výrazně více květinářské produkce, než se v tuzemsku vyrobí. Předloni se do Česka dovezly květiny za 2,32 miliardy korun, část produkce ale poté putovala do dalších zemí.

Vývoz v tuzemsku vypěstovaných květin dosáhl předloni pouhých 161 milionů korun, cílovou zemí bylo převážně sousední Slovensko. Údaje za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

„Většina dovozu je uskutečňována nadále z Nizozemska. Stále častěji je ale zboží dováženo přímo z pěstitelských zemí, jako například Kolumbie, Ekvádor a Keňa,“ uvedla Pudová.

Na zájem o tuzemskou produkci měl podle některých zástupců zahradnictví vliv globální ekonomické krize. „Jarní produkce byla stejná, ale na podzim to kleslo na zhruba 50 procent,“ řekl deníku E15 Petr Šindelář ze zahradnictví Zahrada Teplá. Také podle něj byl největší zájem o balkonové květiny, nikoli ty řezané.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info