Souhrn událostí uplynulých dní – 14. – 16. 1. 2011

Dioxinový skandál v Německu se šíří, zavřeno dalších tisíc podniků

Německá dioxinová aféra se šíří. Spolkové ministerstvo zemědělství dnes podle agentury DPA oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv, který je podezřelý, že v jeho produktech se nachází jedovatý rakovinotvorný dioxin. Dodatečně bylo proto uzavřeno dalších 934 podniků ve spolkové zemi Dolní Sasko. Mezi téměř tisícovkou podniků je 110 drůbežáren, 403 vepřínů a 248 podniků na chov podsvinčat. Podezřelé krmivo bylo vyváženo mimo jiné do Severního Porýní-Vestfálska, Braniborska a Bavorska. Kvůli výskytu dioxinu ve vejcích a v mase bylo už dříve preventivně uzavřeno přes 1000 farem a drůbežáren.

Nedůvěryhodná vejce z Německa

V těchto dnech nařídila Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj stáhnout z trhu zásilku vajec německého původu, kterou obchodovala do České republiky firma Česká drůbež, s.r.o. Vejce byla označena veterinárním schvalovacím číslem třídírny v Německu, které není uvedeno na seznamu schválených závodů uveřejněném na oficiálním německém seznamu schválených subjektů. S firmou Česká drůbež, s.r.o. se zahajuje správní řízení ohledně možného porušení veterinárního zákona ve věci nesplnění požadavku na registraci obchodní společnosti (pro obchodování v rámci EU) a podnikání bez této registrace.

Babišovo impérium bude produkovat více masa

Kontrolu nad společnostmi Animalco a Procházka holding získala firma Agrofert Holding. Podnikatel Andrej Babiš tak zvětší svůj vliv na trhu s masem a masnými výrobky. Spojení již podle tiskové zprávy povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle antimonopolního úřadu posuzovaná spojení nenaruší hospodářskou soutěž zejména proto, že dojde k relativně nízkému nárůstu tržního podílu skupiny Agrofert v daných oblastech. Zatímco spojení s se společností Procházka již nabylo právní moci, spojení s Animalcem zatím není pravomocné.

Nové logo pro potraviny s vlajkou bude do konce pololetí

Na některých potravinách se během prvního pololetí začne objevovat česká státní vlajka coby nové oficiální logo značení původu. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Ke značce kvalitních potravin Klasa a označení Regionální potravina by tak měl přibýt další podobný marketingový nástroj. Některé podniky státní symbol na svých výrobcích už delší čas používají.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info