Brusel plánuje 0,1% toleranci GMO

Podle návrhu Evropské komise bude Brusel tolerovat až 0,1 % nepovoleného geneticky modifikovaného materiálu v dodávkách krmných zrnin. V současné době platí vůči GMO nulová tolerance. Tolerance 0,1 % sice nedosahuje toho, co požadoval průmysl, ale na druhou stranu takto bude platit stále nulová tolerance vůči GMO v potravinových obilninách. Schválení 0,1% tolerance nebude vyžadovat debaty v Radě Evropy a v Evropském parlamentu. Návrh se týká pouze kontrol krmiva na stopy GMO, které vyžadují schválení EU.

EU obdržela společný dopis od Brazílie, Argentiny, USA a Kanady (největší obchodní partneři EU s obilím), který varuje, že zavedení zvláštních pravidel pro krmiva a pro potraviny způsobí velké problémy na obou březích Atlantiku. Jedna dodávka obilnin ze třetích zemí je totiž použita na území EU jak na krmiva, tak na potraviny, takže oddělená pravidla přinesou problémy obchodníkům i výrobcům krmiva i potravin. Dopis navrhuje, že k tomu, aby bylo řešení smysluplné, musí zahrnovat jak krmiva, tak potraviny.

Dále si autoři dopisu stěžují na pomalý proces schvalování GMO v EU. V této oblasti je na EU stále vyvíjen tlak, například ze strany USA, Kanady a Argentiny prostřednictvím Světové obchodní organizace. Nepovolené GMO, nacházené v dodávkách obilnin, totiž často jen očekávají konečné schválení EU.

Tolerance 0,1 % GMO je podle návrhu nejnižší vědecky možná, tj. nálezy lze reprodukovat různými oficiálními laboratořemi. Brusel plánuje zavést nový Minimální limit požadovaného výkonu, přičemž GMO testování, které tohoto limitu nedosáhne, nebude EU považovat za platné.

Společně s novým limitem obsahu GMO musejí být zavedeny nové společné metody vzorkování, aby nedocházelo k tomu, že jedna dodávka bude v různých státech testována různými metodami, které povedou k různým výsledkům. Počet vzorků na jednu zásilku by měl být harmonizován (např. deset vzorků o celkové váze 5 kg pro zásilku pod 50 t).

Průmysl společně navrhoval limit 0,5 %‚ který by snižoval nebezpečí narušení obchodu. Jelikož by to však vzbudilo velké protesty, přiklonila se Evropská komise k návrhu zavést 0,1% obsah GMO jako limit tolerance chyby při testování.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info