Farmářské trhy budou na více místech Ostravy

Doba, kdy budou i Ostravané moci pravidelně nakupovat místo rajčat z Maroka či kuřat z Polska potraviny plné chuti od místních producentů se blíží. Farmářské trhy by měly v krajském městě začít na jaře.

Pořídíme deset dřevěných rozkládacích stánků, které nabídneme za symbolickou cenu řezníkům, zelinářům, pekařům a dalším producentům potravin a pravidelné farmářské trhy mohou začít.

Tento plán nyní oznámila radnice obvodu Mariánské Hory a Hulváky, kde se takovéto trhy už jednou konaly loni na podzim. „Zájem občanů byl obrovský, proto bychom na tuto velmi úspěšnou akci chtěli navázat,“ vysvětlil místostarosta Mariánek Jiří Jezerský.

Vedení obvodu podle něj vytipovalo dvě tři místa v okolí radnice, kde by se trhy mohly konat. Začít mají na jaře. V Ostravě se však od poloviny loňského roku intenzivně věnuje založení tradice farmářských trhů také další skupina lidí, která se spojila přes sociální síť Facebook a o niž už Deník informoval.

Také jejich farmářské trhy by měly začít zhruba na jaře, tedy s první čerstvou produkcí místních producentů. Podle našich aktuálních informací už se tito organizátoři dohodli s několika regionálními farmáři a nyní dolaďují lokalitu, ve které by se akce se zhruba dvaceti stánky konala. Jasněji by v otázce místa mohlo být do konce ledna.

„Před Vánoci jsem jednala na radnici Moravské Ostravy a Přivozu. Tato městská část je pravidelným trhům jednoznačně nakloněna a je ochotna pomoci. Také jsem se zúčastnila jednaní v Porubě, které bylo rovněž v pozitivním duchu. Další schůzky se uskuteční během ledna. Letošní sezona vypadá slibně,“ nastínila na Facebooku možné varianty Lenka Kaspříková, jedna z iniciátorů akce.

Farmářské trhy v poslední době začaly fungovat už v mnoha městech v celé republice a těší se velkému zájmu lidí. Ti oceňují, že mají díky nim možnost nakupovat domácí kvalitu místo importovaného zboží mnohdy nevalné chuti ve velkých hypermarketech. K mání bývá na trzích ovoce, zelenina, uzeniny, sýry, pečivo či třeba květiny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info