Vzdělávání ekologických zemědělců
19.01.2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Díky zakázce několik stovek zemědělců absolvovalo vzdělávací semináře a praktické ukázky zpracování biopotravin a mělo možnost získat řadu informačních a vzdělávacích materiálů nejen o ekologických statcích, ale i o zpracování bioproduktů. Množství ekofarem bylo vybaveno informačními místy a panely pro veřejnost. V neposlední řadě byla vypracována a praxí ověřena metodika pro zvyšování životní pohody hospodářských zvířat.
Vzdělávací část zakázky byla zaměřena na pořádání seminářů a exkurzí do provozů faremní výroby potravin. Od zahájení zakázky v roce 2008 proběhlo celkem 40 seminářů a praktických exkurzí, kterých se zúčastnilo více než 800 ekologických i konvenčních zemědělců a dalších zájemců. Znalostní databáze prezentací ze seminářů je elektronicky k dispozici na www.pro-bioprojekt.cz.
„Jsme rádi, že jsme mohli ekologickým, ale i konvenčním zemědělcům představit aktuální či opomíjená témata, jako je například faremní zpracování masa, bylin, nové odbytové možnosti biopotravin či kontroly podmíněnosti. A pochopitelně nás těší, že zemědělci o semináře a zejména praktické exkurze do provozů faremního zpracování projevovali velký zájem. To jasně hovoří o tom, že tuzemští ekozemědělci mají chuť produkovat vlastní biopotraviny v té nejvyšší kvalitě.“ řekla manažerka svazu PRO-BIO Kateřina Nesrstová.
Zakázka dále podpořila rozvoj sítě modelových ekologických hospodářství s nadstandardními aktivitami v ochraně životního prostředí či faremním zpracováním. Do této sítě se zapojilo 11 ekozemědělců. Subdodavatel zakázky Bioinstitut, o.p.s. vytvořil pro členy informační tabule a letáky, které vysvětlují principy ekologického zemědělství v interakci s okolní přírodou a krajinou. V celkem sedmi podnicích byla vybudována a vybavena informační místa, která zároveň slouží jako prostory pro pořádání vzdělávacích a osvětových akcí.
„Prostřednictvím informačních míst, tabulí, letáků a zejména osobním kontaktem se spotřebiteli i novými zájemci o ekologické hospodaření předávají modelové podniky své zkušenosti s šetrným hospodařením v krajině a faremním zpracováním. Na vlastním příkladu tak ukazují multifunkčnost ekologického hospodaření,“ hodnotí význam sítě modelových podniků Pavlína Samsonová, ředitelka Bioinstitutu, o.p.s.
Rozvoj faremního zpracování bioproduktů dále v rámci zakázky podpořil Bioinstitut, o.p.s. vydáním 4 praktických příruček o produkci a zpracování vybraných bioproduktů. Příručky byly zpracovány za přispění celé řady odborníků z různých oborů a představují praktického průvodce všech ekozemědělců, kteří chtějí dovést svou produkci až do konce.
Další ze zapojených subdodavatelů Spolek poradců v ekologickém zemědělství (EPOS) v rámci zakázky zkoumal úroveň životní pohody zvířat na vybraných ekologických hospodářstvích a navrhoval metodiku, podle níž bude monitorována úroveň welfare na ekologických farmách u všech běžně chovaných druhů hospodářských zvířat. Současně vypracoval návrh opatření, která přinesou další zlepšení životní pohody zvířat na ekofarmách.
Veškeré podrobnosti o aktivitách a výstupech zakázky jsou volně dostupné na webových stránkách www.pro-bioprojekt.cz.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)